20141213_093156
În data de 13 decembrie, ziua pomenirii Sf. Apostol Andrei cel întâi chemat, a fost târnosit paraclisul cu hramul „Sf. Apostol Andrei şi Sf. Ierarh Niceta de Remesiana” de la sediul administrativ al protopopiatului Daciei Ripensis din Negotin.
Slujba târnosirii a fost oficiată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Daniil, Episcop al Daciei Felix de către Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului înconjurat de un sobor de preoți din care au facut parte toți clericii protopopiatului.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Maica Iustina Popovici, Stareța Mănăstirii Sf. Ana din Orşova cu încă două maici.
La Sf. Liturghie au participat D. Zavişa Jurj, preşedinte Asociației pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum” din Bor, D. Duşan Pârvulovici, director al Comitetului pentru drepturile omului și şef al agenției Timoc Press din Negotin, preşedintele Partidului Neamului Rumânesc, Dr. Predrag Balaşevici şi alți români din zonă.
În timpul slujbei de târnosire în piciorul Sfintei Mese au fost puse moaştele Sf. Martir Domnitor Constantin Brâncoveanu primite de la Patriarhia Română.
În cuvântul de învățătură Pr. Boian a vorbit despre Sf. Apostol Andrei încreştinatorul strămoşilor nostri şi importanța legaturi românilor/vlahilor din Timoc cu Țara Mama – România. „Prin punerea moaştelor Sfântului Martir şi Domnitor Constantin Brâncoveanu în Sf. Masa acestei bisericii noi am facut nu numai legatura spirituală ci şi legatura fizica cu Țara Mamă-România care împreună cu Biserica Neamului sunt garante pentru rezistența şi existența noastră aici”…
La sfârşitul slujbei a fost tăiat colacul hramului după obicei local dupa ce a urmat o agapa modestă la care sa discutat despre importanța aparțineri de jurisdicția Bisericii Neamului.

După partea liturgică a urmat şedința clericilor protopopiatului Daciei Ripensis la care sau discutat problemele cu care se confrunta Biserica Ortodoxă Română şi comunitatea românească din Serbia de răsărit.

Sursa: rgnpress.ro

http://decenei.com/wp-content/uploads/2015/12/20141213_093156-1024x768.jpghttp://decenei.com/wp-content/uploads/2015/12/20141213_093156-150x150.jpgDeceneiReligieBiserica Neamului,Boian Aleksandrovici,Daciei Felix,Daciei Ripensis,Domnitor Constantin Brâncoveanu,Predrag Balaşevici,români,Ţara Mamă,Timoc,vlahilor
În data de 13 decembrie, ziua pomenirii Sf. Apostol Andrei cel întâi chemat, a fost târnosit paraclisul cu hramul 'Sf. Apostol Andrei şi Sf. Ierarh Niceta de Remesiana' de la sediul administrativ al protopopiatului Daciei Ripensis din Negotin. Slujba târnosirii a fost oficiată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Daniil, Episcop al...