Necesitatea introducerii orelor de limba română în Timoc

Nov 23, 2015

12295416_882452005172768_3738422518880116225_n.jpg

După Belgrad și Vârșeț, unde Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor României (Mihai Deaconul, secretar al Comisiei și conducător al delegației, Sorin Tejeu, secretar și Eugen Tomac, membru) a avut întrevedere cu românii din Voivodina, a continuat să se întâlneacă și cu românii din Timoc.

După spusele domnului Eugen Tomac, vizita în Valea Timocului a fost foarte eficientă, în condițiile în care românii de aici continuă să se confrunte cu discriminarea din partea autorităților sârbe. Delegația a participat la Hramul bisericii românești din Malainita, unde s-au sărbătorit Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril pe stil vechi. S-a întâlnit cu mai mulți militanți pentru drepturile românilor din Serbia de Răsărit, iar apoi, la Consulatul General al României din Zaicear, s-a desfășurat o întâlnire de lucru, unde s-a discutat cu profesori și reprezentanți ai mediul asociativ românesc despre necesitatea introducerii orelor de limba română în toate școlile unde locuiesc români, indiferent cum sunt numiți de către autorități: români sau vlahi. Comisia l-a asigurat, atât pe părintele Boian Alexandorivici, Vicar al Timocului, precum și pe toți românii care luptă pentru păstrarea identității că această vizită nu va rămâne o simplă întâlnire de curtoazie, ci se vor adopta câteva decizii în cadrul Comisiei pentru românii din afara granițelor din Camera Deputaților care vor fi propuse drept hotărâri ale Parlamentului României. Obligația și acestei comisii este să întreprindă toate demersurile pentru ca Serbia să acorde drepturi și să le creeze condiții pentru păstrarea identității culturale și spirituale ale românilor.

Eugen Tomac

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua Culturii Române în Timoc

Printr-o manifestare culturală ocazională, la care au participat elevi din mai multe şcoli din zona Braničevo, la Centrul de Cultură din Petrovac na Mlavi, a fost marcată „Ziua Culturii Române”.

Vlahii din Timoc sunt români autentici!

Absența totală a unui minim de informații în manualele de istorie și atenția redusă pe care o acordă presa scrisă sau audio din România și nu numai comunităților românești din Balcani ridică sigur mari semne de întrebare în rândul românilor: cine sunt românii din valea Timocului?

Valea Almăjului și Valea Timocului

Pe cursul mijlociu al Dunării, românii sunt prezenți de o parte și de alta a fluviului din timpuri îndepărtate. Pe unele segmente ale cursului de apă, putem vorbi de un echilibru etnic și o simetrie etnică, în care Dunărea reprezintă o axă a două imagini sau entități „înoglindă.“ Deși sub aceeași stăpânire, românii din Serbia au avut un destin aparte și o evoluție istorică distinctă.