A fost restaurată o casă românească din secolul al XIX-lea în Timoc

Sep 04, 2019

4.jpg

În cadrul ansamblului mănăstirii românești Mălainița, de pe Valea Timocului, a fost translatată și renovată o casă românească construită în jurul anului 1850.


„Casa reprezintă modelul vechilor așezări românești din Timoc. Potrivit tradiției românești din zonă acest sălaș are patron spiritual pe Sfânta Parascheva” a declarat pentru Agenția de știri Basilica Părintele Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului.

1.jpg

Proiectul constituie o mărturie a existenței și a modului de viață al românilor care au trăit pe Valea Timocului în urmă cu aproximativ două secole.

3.jpg

Acțiunea face parte din manifestările dedicate anului 2019, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”. Mănăstirea Mălainița cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavril” este primul lăcaș de cult ortodox din Serbia cu slujire în limba română.

Foto: Părintele Boian Aleksandrovici

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua Culturii Române în Timoc

Printr-o manifestare culturală ocazională, la care au participat elevi din mai multe şcoli din zona Braničevo, la Centrul de Cultură din Petrovac na Mlavi, a fost marcată „Ziua Culturii Române”.

Vlahii din Timoc sunt români autentici!

Absența totală a unui minim de informații în manualele de istorie și atenția redusă pe care o acordă presa scrisă sau audio din România și nu numai comunităților românești din Balcani ridică sigur mari semne de întrebare în rândul românilor: cine sunt românii din valea Timocului?

Valea Almăjului și Valea Timocului

Pe cursul mijlociu al Dunării, românii sunt prezenți de o parte și de alta a fluviului din timpuri îndepărtate. Pe unele segmente ale cursului de apă, putem vorbi de un echilibru etnic și o simetrie etnică, în care Dunărea reprezintă o axă a două imagini sau entități „înoglindă.“ Deși sub aceeași stăpânire, românii din Serbia au avut un destin aparte și o evoluție istorică distinctă.