A fost restaurată o casă românească din secolul al XIX-lea în Timoc

Sep 04, 2019

4.jpg

În cadrul ansamblului mănăstirii românești Mălainița, de pe Valea Timocului, a fost translatată și renovată o casă românească construită în jurul anului 1850.


„Casa reprezintă modelul vechilor așezări românești din Timoc. Potrivit tradiției românești din zonă acest sălaș are patron spiritual pe Sfânta Parascheva” a declarat pentru Agenția de știri Basilica Părintele Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului.

1.jpg

Proiectul constituie o mărturie a existenței și a modului de viață al românilor care au trăit pe Valea Timocului în urmă cu aproximativ două secole.

3.jpg

Acțiunea face parte din manifestările dedicate anului 2019, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”. Mănăstirea Mălainița cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavril” este primul lăcaș de cult ortodox din Serbia cu slujire în limba română.

Foto: Părintele Boian Aleksandrovici

Marin Gașpar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse commodo accumsan leo a ultricies. In commodo scelerisque tempus. Donec porttitor commodo molestie. Praesent imperdiet enim a magna vestibulum, at commodo ex auctor.

Articole similare selectate pentru tine

Vlahii din Timoc sunt români autentici!

Absența totală a unui minim de informații în manualele de istorie și atenția redusă pe care o acordă presa scrisă sau audio din România și nu numai comunităților românești din Balcani ridică sigur mari semne de întrebare în rândul românilor: cine sunt românii din valea Timocului?

Restaurarea clădirii Căminului Cultural din Voivodinț

De la construirea sa, în deceniul al IV-lea al secolului XX și darea în folosință în anul 1938, Căminul de cultură, sau cum îi mai zicea Casa Națională din Voivodinț a suferit câteva modificări sau restaurări.

Necesitatea introducerii orelor de limba română în Timoc

După Belgrad și Vârșeț, unde Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor României (Mihai Deaconul, secretar al Comisiei și conducător al delegației, Sorin Tejeu, secretar și Eugen Tomac, membru) a avut întrevedere cu românii din Voivodina, a continuat să se întâlneacă și cu românii din Timoc.