Thursday, 18 Oct 2018

Balcanii rămân butoiul cu pulbere al Europei

Șeful diplomației de la Belgrad a tras un semnal de alarmă:” În Balcani există o mulțime de probleme nesoluționate, ascunse sub preș, care abia așteaptă momentul să explodeze”.

Într-un interviu acordat agenției sârbe Beta, Ivica Dačić a criticat inclusiv recunoașterea Macedoniei de către Belgrad, atrăgând atenția că aceasta „acum votează mereu pentru independența Kosovo„. Aflat în campanie electorală, Dačić, partizan al apropierii Serbiei de UE, a denunțat retorica antisârbă a Croației, care ar încerca să boicoteze relațiile Serbiei cu UE.

Politica noastră este o politică a păcii, stabilității, concilierii și majorării încrederii în regiune, aceasta este fundamentul stabilității în întreaga Europă„, declarat șeful diplomației sârbe.

Realitatea consemnează însă că guvernul din care face parte Ivica Dačić a intrat într-o cursă a înarmării cu Zagrebul, în ultima vreme sârbii achiziționând avioane MIG 29 și sisteme antiaeriene din Rusia, în timp ce Croația a achiziționat tehnică militară din țări NATO.

Deci, printre declarațiile pașnice și politica tip „Si vis pacem para bellum” (dacă vrei pace, pregătește-te de război), își face un binemeritat loc afirmația lui Ivica Dačić „Balcanii rămân butoiul cu pulbere al Europei„.

Dragoș Dumitriu — analist sistemic