Thursday, 18 Oct 2018

Cea mai veche așezare din Banatul de Sud se găsește la Doloave

1

În spațiul fostei cărămidării din Doloave se găsesc rămășițele celei mai vechi așezări din Banatul de Sud. Până în prezent s-au descoperit mai mult de 100 de obiecte arheologice, însă cele multe sunt încă ascunse în pământ,  deoarece zona este explorată doar 10%.
Situl arheologic „Cărămidăria” a fost cunoscut încă din secolul al XIX-lea, însă cercetările sistematice care vor oferi o imagine mai clară despre societatea care a trăit pe aceste meleaguri și organizarea ei, au început cu câțiva ani în urmă. Săpăturile recente au început înainte cu trei ani, proiectul fiind realizat de echipa Muzeului Național al orașului Panciova, în frunte cu mr Voislav Đorđević și Jelena Đorđević, finanțat de Ministerul Culturii, scrie juznibanat.rs.
Rezultatele indică faptul că sit-ul a fost locuit în perioada cuprinsă între al doilea și cincilea secol al erei noastre. După aceea, urme ale vieții umane în acest loc se pierd și reapar în Evul Mediu timpuriu (secolul 8 – 10) și Evul Mediu (secolul 11- 13). S-au găsit o mulțime de articole care ajută la crearea imaginii cum se trăia la începutul erei noastre  în câmpia Banatului. S-au excavat habitaturi, depozitări de  alimente, cuptor de lut, șanțuri…  Mai mult, s-au găsit multe elemente, precum ceramică, resturi de bijuterii, inele, catarame pentru îmbrăcăminte, oase umane, echipamente pentru țesut, sule, zgură de metal …

2
Cele mai vechi descoperiri indică faptul că aicea au locuit dacii. După aceea se presupune că au trăit sarmații care, și ei ca și dacii, purtau  război cu romanii, iar acest sit descoperă și una din cele mai vechi așezări ale slavilor din Câmpia Panonică.
În ultima etapă antică, scriitorul bizantin Priscus, în jurul anului 442 traversează Dunărea în apropierea Cuvinului, trece prin Banat unde găsește numeroase localități locuite de oameni care beau țuică de miere de stup și băutură din orz, trăiesc în adăposturi și folosesc bărci din lemn pentru o persoană.

Cu toate că sit-ul este în mare distrus și de cărămidărie și de  arheologii amatori, care au venit aici în speranța că vor găsi comori ascunse, o zonă mare a sit-ului așteaptă să fie cercetată.

3
Zona Banatului de Sud a fost locuită de diferite popoare  din cele mai timpurii perioade ale înființării societății. Echipa Muzeului Arheologic din Panciova la ora actuală lucreaza la un proiect pentru a evidenția toate situ-rile  arheologice potențiale din regiune, astfel, numai în zona Panciovei și a satelor din apropiere sunt  înregistrate peste 660 de sit-uri potențiale, dintre care cele mai multe încă nu au început să fie explorate. Un potențial arheologic extraordinar care, în viitor, poate aduce surprize mari.