Monday, 15 Oct 2018

Cetăţenii britanici au optat pentru ieșirea din UE

foto Tanjug
foto Tanjug

Moment istoric! Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea voturilor din totalul de 382 de circumscripţii, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE.

Cetăţenii britanici au decis că Marea Britanie va părăsi Blocul european, asta după ce iniţial primele rezultate arătau că Brexitul nu obţinuse suficiente voturi din partea cetăţenilor. Tabăra Leave a ajuns să conducă cu 10,5 mil. voturi, faţă de 8,4 mil. cât are tabăra Remain, scrie sokant.ro.

David Cameron a spus, că în cazul unui vot în favoarea părăsirii Uniunii Europene, ar activa, fără întârzieri nejustificate, articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care s-ar iniţia procesul de ieşire din Uniunea Europenă. George Osborne, ministrul britanic de Finanţe, a sugerat că acest lucru ar putea să întâmple în termen de două săptămâni după referendum.

Clsa-cPUkAEiNvv
Temerile că rezultatul votului la referendumul istoric de joi din Marea Britanie va fi în favoarea ieșirii țării din Uniunea Europeană au dus vineri dimineață la o depreciere semnificativă a lirei sterline, care a ajuns la cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul american din ultimii peste 30 de ani. Lira s-a prăbuşit cu cea mai mare rată din istorie, după o scădere de 9,41%, şi a ajuns la 1,37 dolari, după ce imediat după închiderea urnelor urcase la peste 1,5 dolari.