Friday, 19 Oct 2018

Cimitirul unde trupurile au fost executate ritualic ca morții să nu învie

cimitirul

În timpul lucrărilor unei şosele, în apropiere de oraşul Gliwice în Polonia, arheologii au anunţat că au au dat de ceva ce seamană a fi cimitirul vampirilor. Mormintele conţineau schelete ale căror capete fuseseră decapitate şi puse deasupra picioarelor. Acest lucru sugerează arheologilor că trupurile au fost supuse unei execuţii rituale ce avea ca scop să se asigure că morţii nu vor învia.

Obiceiul decapitării trupurilor presupuşilor vampiri înainte de a-i îngropa era foarte răspândit în ţările slave în epoca creştină timpurie, atunci când crezurile păgâne erau încă foarte răspândite. Superstiţiile străvechi spun că menţinerea capului separat de corp va face imposibil ca mortul să învie pentru a teroriza persoanele vii. Decapitarea era una dintre metodele folosite pentru a atinge acest obiectiv. Altă metodă populară fiind spânzurarea unei persoane până când corpul afat în descompunere se separă de cap, scrie teoriisecrete.

cimitirulCredinţă oamenilor în vampiri rezultă atât din superstiţia despre moarte cât şi din lipsa de cunoaştere despre procesul descompunerii. Majoritatea poveştilor cu vampiri din istorie urmează un tipar în care un individ sau o familie moare în urma unui eveniment nefericit sau a unei boli, înainte ca ştiinţa să ofere o explicaţie pentru aceste decese inexplicabile, oamenii au preferat să învinovăţească „vampirii” pentru ele.

De asemenea, ţăranii confundau procesele fireşti ale descompunerii cu un eveniment supranatural, mai ales dacă sicriul este bine sigilat şi îngropat în timpul iernii, atunci procesul de putrezire ar putea întârzia câteva luni. De asemenea, descompunerea intestinelor poate duce la balonare, ceea ce forţează sângele să urce până la gură, astfel încât pentru un observator exterior pare că persoana moartă a supt de curând sânge. Aceste procese în Europa medievală erau considerate semne ce arătau, fără dubiu, că vampirii există şi că trăiesc în rândul oamenilor.

Arheologii nu au încă o estimare despre perioada în care au fost îngropate trupurile descoperite în Polonia. Jacek Pierzak, unul dintre arheologii care au descoperit cimitirul, afirmă că scheletele nu aveau lângă ele bijuterii, curele, butoni sau alte obiecte care să ajute la elaborarea unei estimări.

 

Poate vă interesează și:

Transilvania, pe primul loc în topul Lonely Planet al celor mai atractive regiuni

Filmele horror și propaganda creștină

O copilărie fără Halloween