Arheologii români au făcut, în anul 2016, o descoperire majoră ce vizează misterioasa civilizație Cucuteni, una extrem de avansată, din toate punctele de vedere, și mult mai veche decât cea  sumeriană, depășind și orice așezare umană din Egiptul Antic.

Importanța acestei descoperiri, pe care cercetătorii au făcut-o pe un șantier arheologic din apropierea localității botoșănene Ripiceni,  este colosală pentru preistoria românească, fiind unicat pentru arheologia românească.  Este vorba despre o mega-structură de peste 1.000 de metri pătrați, pe malul Prutului. Cel mai probabil, spun arheologii, este vorba despre un templu a cărui vechime este de aproximativ 7.000 de ani și unde veneau pelerini din mai multe comunități preistorice.  Cercetătorii iau în calcul și posibilitatea ca aici să fi locuit sau să-și fi avut “biroul” , odinioară,  o căpetenie importantă, în condițiile în care uriașa construcție avea chiar și structuri de apărare, scrie dezvaluitorul.

La Ripiceni a  fost descoperită, de fapt, cea mai mare așezare a misterioasei civilizații Cucuteni de pe teritoriul țării noastre.  Civilizația Cucuteni, considerată prima din Europa, ocupa o suprafață de 350.000 de kilometri pătrați, dezvoltându-se, acum 6 – 7.000 de ani pe teritoriile actuale ale României, Ucrainei și Republicii Moldova. Cucutenienii vânau, practicau agricultura, confecționând și unelte în acest sens (n.r.- inclusiv din aramă), și au lăsat mărturie numeroase capodopere ale artei decorative, nivelul de creativitate al acestora fiind extraordinar.

Totodată, cercetătorii au identificat și urme de locuire din paleoliticul inferior  și până în feudalismul târziu.  “Au fost descoperite unelte și arme din silex (așchii, vârfuri, răzuitoare, cuțite), obiecte din os, complexe de locuire alcătuite din pietre și resturi faunistice de mamut, vetre de foc,  datând din epoca veche a pietrei; pentru perioada mezolitică sunt descoperite piese de silex microlitic, arcul cu săgeți, unelte de pescuit; din epoca nouă a pietrei, s-au descoperit, tot în punctul Ripiceni-Izvor, fragmente ceramice pictate, greutăți de la războaiele de țesut, figurine antropomorfe și zoomorfe, bucăți de chirpici de la locuințe, unelte și arme din piatră șlefuită, din os și corn. (…) Materialul arheologic descoperit demonstrează continuitatea de locuire a acestor locuri și în epoca bronzului, și în cea a fierului”, explică reprezentanții Primăriei Ripiceni.

http://decenei.com/wp-content/uploads/2017/04/cucuteni1.jpghttp://decenei.com/wp-content/uploads/2017/04/cucuteni1-150x150.jpgDeceneiIstoriearamă,civilizaţie,Cucuteni,feudalismul,Ripiceni,România
Arheologii români au făcut, în anul 2016, o descoperire majoră ce vizează misterioasa civilizație Cucuteni, una extrem de avansată, din toate punctele de vedere, și mult mai veche decât cea  sumeriană, depășind și orice așezare umană din Egiptul Antic. Importanța acestei descoperiri, pe care cercetătorii au făcut-o pe un șantier...