60554677
Epoca Sumer este considerată cea mai veche civilizaţie cunoscută, datând de la sfârşitul mileniului al IV-lea î.e.n. Sumerienii au trăit în Mesopotamia, pe teritoriul actualului stat Irak. Totuşi, cel mai vechi oraş din Europa a fost descoperit recent în Provadia, lângă nişte mine de sare din Bulgaria. Locul are mai mult de 7.000 de ani, conform criteriilor mesopotamiene, cu 1000 de ani înaintea epocii Sumer.
Arheologii bulgari au descoperit vestigiile celui mai vechi oraş din Europa, în Provadia (nord-estul Bulgariei), relatează noi.md. Profesorul Vasil Nikolov, conducătorul lucrărilor de explorare, susţine că oraşul are peste 7.000 de ani: „Putem spune că locul a apărut între anii 4.700 şi 4.200 î.Hr.
Oraşul a fost construit în apropierea de cea mai veche mină de sare din ţară. În Antichitate, sarea era la fel de importantă cum este uleiul în zilele noastre. „Apa sărată era evaporată prin diferite tehnici în boluri de ceramică, iar sarea rezultată era folosită ca monedă de schimb, fiind importantă atât pentru oameni, cât şi pentru animale”, explică profesorul.
Cercetătorii spun că au descoperit multe despre cei aproximativ 300 de băştinaşi din locurile unde erau îngropaţi.
Din câte ne-am dat seama, este vorba de două clase sociale diferite, pentru că am găsit şi agrafe de păr din cupru, pe care presupunem că femeile le foloseau în prinderea cocurilor”, spune arheologul Margarita Lyuncheva.
Ritualurile de înmormântare erau însă mai deosebite, corpurile fiind secţionate în două şi îngropate de la mijloc în sus. Mai mult, rezidenţii celui mai vechi oraş din Europa locuiau în case cu două niveluri, cu ziduri de 2 metri grosime şi 3 metri înălţime. Îşi câştigau existenţa din extragerea sării din mine, o tradiţie care continuă şi astăzi, 7.000 de ani mai târziu.

index1
În altă parte a Bulgariei, în situl unui sat prehistoric care datează din anii 4500 — 4600 î.e.n. a fost găsit un mic obiect de aur de 4 milimetri care ar putea constitui o descoperire arheologică de mare importanță: este poate cel mai vechi obiect de aur provenit de la primele civilizaţii urbane descoperit în Europa şi chiar în lume.
O asemenea descoperire nu a mai avut loc din 1972. Atunci au fost scoase din ruinele de la Varna kilograme de bijuterii, sceptre şi diademe din anii 4300 î.e.n.

Nu am nicio îndoială că acest obiect de aur este anterior celor de la Varna. Este o descoperire importantă. Poate este un obiect foarte mic de aur, dar destul de mare ca să între în istorie!„, a declarat pentru Reuters Yavor Boiagiev, profesor asociat la Academia de Ştiinţe a Bulgariei.
Potrivit cercetătorilor, obiectul de aur ar fi fost fabricat chiar în locul în care a fost descoperit, aproape de Pazardjik (sud-vestul Bulgariei), în ruinele unei case aflate în ceea ce oamenii de ştiinţă cred că ar fi fost prima colonie urbană din Europa. Oamenii ar fi venit din vechea Anatolie, în anii 6000 î.e.n.

http://decenei.com/wp-content/uploads/2016/08/60554677.jpghttp://decenei.com/wp-content/uploads/2016/08/60554677-150x150.jpgDeceneiȘtiințaarheolog,Bulgaria,cercetătorii,Epoca,obiect,sit,Sumer,vechi,vestigiile
Epoca Sumer este considerată cea mai veche civilizaţie cunoscută, datând de la sfârşitul mileniului al IV-lea î.e.n. Sumerienii au trăit în Mesopotamia, pe teritoriul actualului stat Irak. Totuşi, cel mai vechi oraş din Europa a fost descoperit recent în Provadia, lângă nişte mine de sare din Bulgaria. Locul are...