Tuesday, 23 Oct 2018

Firmele din județul Timiș caută cu disperare forță de muncă

Timişul atrage numeroase persoane din alte judeţe care caută locuri de muncă, pentru că posibilităţile de angajare de aici sunt incomparabil mai bune decât în majoritatea judeţelor.

Ultima rată a şomajului raportată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă este de 1,13 la sută la nivelul Timişului, vicecampion naţional la acest capitol, fiind întrecut doar de Ilfov, cu 1,08 la sută. Pentru angajatori, însă, şomajul aproape inexistent reprezintă o foarte serioasă problemă.

Organizaţiile patronale, dar şi Camera de Comerţ, încearcă să găsească până şi peste hotare persoane dispuse să muncească în Timiş. Asemenea contacte au fost stabilite, de pildă, cu autorităţile sârbe, dar şi cu cele din, hăt, Republica Moldova. Cu alte cuvinte, e foame mare de personal în Timiş…

Companiile din domeniul producţiei de componente auto se confruntă cu deficitul cel mai serios de personal. Firmele de construcţii, la rândul lor, caută cu disperare meseriaşi şi nu prea găsesc, problema fiind mai acută în această perioadă în care numărul de lucrări este foarte mare. Totodată, societăţile din domeniul industriei uşoare, cu precădere din sectorul textilelor – unul foarte bine reprezentat în Timiş – găsesc foarte greu persoane dispuse la un angajament. Nici supermarketurile nu reuşesc foarte uşor să-şi completeze schema de personal.

Potrivit datelor de care dispune agenţia specializată în ocuparea forţei de muncă, Timişul nu are domenii economice în care să existe un excedent de forţă de muncă.

Puţinele persoane care nu îşi găsesc un post pentru care au calificarea necesară pot apela la serviciile noastre, respectiv la cursurile pe care le organizăm. Sunt foarte multe persoane care se recalifică în domenii precum operarea pe calculator, marketing, secretariat sau alte câteva domenii în care se pot găsi uşor locuri de muncă”, afirmă Simona Potîng.

De asemenea, absolvenţii de liceu, dar şi de studii superioare, sunt în atenţa a foarte mulţi angajatori timişeni.

Nu ne aşteptăm ca în toamnă să avem foarte mulţi absolvenţi ca şomeri indemnizaţi, pentru că posibilităţile de angajare care li se oferă sunt foarte multe. Totodată, sunt numeroase companii, mai ales multinaţionale, care fac recrutări cu ajutorul firmelor private specializate”, susţine reprezentanta AJOFM Timiş.

Anca Toma şi Tudor Lengher