Bošnjak

foto – zajecaronline

La Zaječar a avut loc o prima întâlnire a co-președintelui Comisiei Mixte Româno-Sârbe pentru Minorități, Ivan Bošnjak, cu reprezentanți ai mediului asociativ din Serbia de Răsărit.

La întâlnire au participat prefectul și primarul de Zaječar, precum și consulul general al României la Zaječar, Marius Olyver Dilof, și un reprezentant al Ambasadei României la Belgrad. În cadrul întâlnirii Ivan Bošnjak a menționat că Serbia are un cadru juridic bun în domeniul protecției drepturilor minorităților naționale, însă mai este de lucru în numeroase domenii:

Unele probleme au rămas deschise chiar și după această întâlnire: cum ar fi funcționarea bisericii românești aici în partea de Est a Serbiei, apoi problemele legate de educație și informare în limbile minorităților, precum și problema alegerilor pentru Consiliul Național (al Minorităților Naționale – n.r.). A fost o ocazie să ne cunoaștem mai bine și să se cristalizeze anumite probleme pentru a începe realizarea lor operațională”.

Bošnjak a subliniat că în prezent se pregătesc două proiecte de legi care abordează problema statutului minorităților naționale, scrie timpromanesc.

Prezent la întâlnire, consulul general al României, Oliver Marius Dilof, a spus: „Aștept cu nerăbdare să am o bună cooperare la nivel local. Pentru a dezvolta o bună cooperare în ceea ce privește respectarea drepturilor minorităților naționale în zonele în care trăiesc, trebuie să se țină seama și de dezvoltarea economică a acestor două regiuni. Comunitatea românească din Serbia și comunitatea sârbă din România ar trebui să fie un punct de legătură între aceste două țări. O bună înțelegere a acestor două comunități va duce la prosperitate în relațiile lor bilaterale în viitor”.

Șeful districtului administrativ Zaječar, Vladan Paunović, a făcut trimitere la datele ultimului recensământ oficial și la diversitatea etnică a regiunii: „Potrivit ultimului recensământ din 2011 în Boljevac și Zaječar sunt 307 de cetățeni declarați români și 625 de vlahi. Aceasta este prima întâlnire a părților interesate relevante pentru a discuta cum se poate îmbunătăți poziția minorităților naționale în orașul nostru„.

Participanții la discuție au subliniat importanța analizării implementării acordurilor bilaterale și că problema statutului și a poziției minorităților naționale va face obiectul negocierilor de aderare a Serbiei cu UE.

 

http://decenei.com/wp-content/uploads/2018/04/bosnjak1a.jpghttp://decenei.com/wp-content/uploads/2018/04/bosnjak1a-150x150.jpgDeceneiRomânii din SerbiaBošnjak,comisia,consul,minorități,Mixtă,Româno-Sârbe,Zaječar
La Zaječar a avut loc o prima întâlnire a co-președintelui Comisiei Mixte Româno-Sârbe pentru Minorități, Ivan Bošnjak, cu reprezentanți ai mediului asociativ din Serbia de Răsărit. La întâlnire au participat prefectul și primarul de Zaječar, precum și consulul general al României la Zaječar, Marius Olyver Dilof, și un reprezentant al Ambasadei României la Belgrad. În...