Tuesday, 23 Oct 2018

Oravița – Baziaș, cea mai veche cale ferată din România

Pe data de 9 ianuarie 1847, consiliul imperial de război a emis ordinul prin care se solicită stabilirea unui traseu în vederea construirii unui tronson de cale ferată care să facă legătura între localitățile Oravița și portul de la Dunăre din acea perioadă, Baziaș, cu scopul declarat de a înlesni transportul de cărbune provenit din exploatările miniere din Munții Aninei.

După șapte ani, calea ferată se inaugurează pentru transportul de cărbune, iar după alți doi ani ea este folosită și pentru transportul de persoane. În acest fel, tronsonul de cale ferată devine cea mai veche cale ferată din România.

În primii ani de funcționare, pe traseul Oravița – Baziaș, în lungime de 62,5 km, circulau două trenuri mixte cu o viteză care nu depășea 20 km pe oră. Între cele două localități erau interpuse localitățile Bela Crkva, Jasenovo (ambele în Serbia) şi Iam.

Circulația pe segmentul dintre Iam și Baziaș a fost limitată după unirea Banatului cu România și stabilirea graniței cu Serbia. Cu această ocazie, Bela Crkva şi Jasenovo au revenit Serbiei, iar localitatea Iam a fost retrocedată României, în urma unui protocol de schimb încheiat la 23 noiembrie 1923 între România și Regatul Sârb.

În prezent, sporadic, se mai circulă pe ruta Oravița – Iam, cu garnitură pentru călători.

Prof. univ. PhD. Marian Mihăilă

Din volumul: Patrimoniul cultural al Banatului, un patrimoniu European

 

Poate vă interesează și:

Accidente feroviare petrecute în Banat

Un simbol unește două națiuni – Regina Maria

Intrarea prinţului Eugeniu de Savoya în Timișoara