informare

Orașul Bor din Serbia

Guvernul României a aprobat, pe 13 septembrie 2017, deschiderea centrului de informare la Slatina/Solotvino (Ucraina), iar foarte curând se vor deschide și la Bor în Serbia și Corcea în Albania.

 Guvernul a aprobat deschiderea centrului de informare al României la Slatina/Solotvino (Ucraina), ca parte a demersurilor guvernamentale pentru sprijinirea comunităților românești din afara granițelor țării în promovarea și conservarea identității etnice, culturale și lingvistice, găsim pe site-ul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Rolul centrelor de informare, conform Programului de Guvernare, este de a promova interesele României în relația bilaterală de predare a limbii române și a elementelor de cultură și civilizație românească prin elaborarea unor proiecte în domeniul lingvistic și organizarea unor evenimente culturale și de diplomație publică și culturală, precum și a sărbătorilor naționale.

Memorandumul adoptat în ședința de guvern prevede înființarea centrului de la Slatina/Solotvino până la finalul anului, fiind o prioritate asumată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pentru 2017.

Începând cu anul 2015, astfel de unități au fost deschise și la Comrat și Bălți (Republica Moldova) și Ismail (Regiunea Odessa, Ucraina).

Alte două centre vor fi înființate la Bor (Serbia/Valea Timocului) și Korcea (Albania), zone în care există importante comunități românești.

Amintim că în luna februarie 2016 la Bor s-a constituit ”Casa românească din Timoc” cu bibliotecă și cursuri de limba română cu elemente de cultură națională din fondurile proprii ale Inițitivei Românilor din Serbia (IRS)  în parteneriat cu Centrul Cultural „Carașul” din Grădinari, județul Caraș-Severin și sprijinit de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a României.

http://decenei.com/wp-content/uploads/2017/09/bor1.jpghttp://decenei.com/wp-content/uploads/2017/09/bor1-150x150.jpgDeceneiRomâniaAlbania,Bor,centre,Corcea,guvern,Informare,România
Guvernul României a aprobat, pe 13 septembrie 2017, deschiderea centrului de informare la Slatina/Solotvino (Ucraina), iar foarte curând se vor deschide și la Bor în Serbia și Corcea în Albania.  Guvernul a aprobat deschiderea centrului de informare al României la Slatina/Solotvino (Ucraina), ca parte a demersurilor guvernamentale pentru sprijinirea comunităților...