Viena, oraşul în care vieţuiesc în armonie spiritul imperial şi suflul lumii , îşi asigură veşnicia prin moştenirea sa culturală, care este în mare parte muzicală. Numele acestei capitale danubiene se asociază cu cel al unor compozitori celebri precum: Strauss, Brahms, Beethoven, Schubert, Haydn şi Mozart, care au trăit şi au ţinut concerte aici. Sub cupola culturii vieneze a crescut şi tânărul Georgel Popa, care a avut amabilitatea de a se prezenta cititorilor noştri.

Mă numesc Georgel Popa, am 28 de ani şi sunt din Viena. Familia mea este din Banatul Sârbesc, mai exact, mama este din Petrovasâla, iar tata din Sălciţa. Părinţii s-au stabilit la Viena în urmă cu 32 de ani, însă primii veniți au fost bunicii, în anul 1970. O mare parte din familie este în ţară. Astfel, începutul copilăriei mele a fost o continuă călătorie, în care eram însoţit de fratele meu Eugen, mai mare cu 3 ani. El a fost un exemplu pentru mine. Dragostea lui pentru muzică a trezit în mine dorinţa de a studia acordeonul. Aşa am făcut primii paşi în lumea muzicii.

În prezent fratele meu este un bun arhitect. Pentru el muzica a devenit doar un hobby, iar pentru mine este pasiune şi viitor.

Studiul în domeniul muzical a fost un proces constant, care a început la vârsta de 6 ani şi a durat două decenii, până la absolvirea Consevatorului ,,Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien“. În acest timp am făcut parte din diferite coruri şi am participat la diverse concursuri pe teme muzicale, cum ar fi: ,,Concursul Internaţional de Muzică” din Japonia, secțiunea instrumentală acordeon duet, unde am primit premiul trei. În momentul de faţă studiez pedagogia şi îmi doresc să devin profesor.

Festivalul de Colinde, Paris 2016

Pe lângă muzica vocală şi cea instrumentală s-a dezvoltat şi pasiunea pentru dirijat. Încurajat fiind de către doamna profesoar Agnesia Ivan şi părintele paroh Nicolae Dura, am preluat corul mixt de la Biserica Ortodoxă Română ,,Sfântul Apostol Andrei” din Viena.

Acest cor s-a înfiinţat în luna noiembrie 1906 şi a fost primul cor român ortodox de la Viena. Pe măsura evoluţiei sale corul s-a mărit, transformându-se într-un cor pe 4 voci. În toamna anului 2003, s-a bucurat de sprijinul profesional al doamnei Agnesia Ivan, care a ajutat la creşterea şi formarea fiecărui corist. La încurajările dânsei, în anul 2013, student fiind la Conservator, am preluat dirijatul corului. Cu ajutorul doamnei profesoar  am continuat acest drum până în prezent. Pe parcursul activităţii în acest cor, am înregistrat un CD cu Sfânta Liturghie şi în iarna anului 2016 am participat la Festivalul de Colinde ,,Asta-i sara, sara mare” din Paris, unde am ocupat locul al II-lea.

Mă bucur că fac parte din această comunitate frumoasă şi că împreună cu dânşii putem să dăm slavă lui Dumnezeu folosindu-ne talentul pe care ni l-a dăruit.

,,Cântaţi lui Dumnezeu, cântaţi numele Lui!” (Ps.67,4)

Georgel Popa

Foaia Codrenilor nr. 5, 2017

http://decenei.com/wp-content/uploads/2017/08/5D3_0325-Edit-min-1024x683.jpghttp://decenei.com/wp-content/uploads/2017/08/5D3_0325-Edit-min-150x150.jpgDeceneiBiografiibănățean,Banatul sârbesc,muzică,Viena,vocală
Viena, oraşul în care vieţuiesc în armonie spiritul imperial şi suflul lumii , îşi asigură veşnicia prin moştenirea sa culturală, care este în mare parte muzicală. Numele acestei capitale danubiene se asociază cu cel al unor compozitori celebri precum: Strauss, Brahms, Beethoven, Schubert, Haydn şi Mozart, care au trăit...