Povestea celor două castele din Srediștea Mare

Nov 13, 2015

castel1.jpg

În centrul satului Srediștea Mare, aflat la 11 km nord-est de Vârșeț, se află două castele înconjurate de un parc mare cu exemplare de pomi rari. Ambele castele și parcul menționat au fost ridicate de către nobilii din familia Lazarević în secolul XIX.


Întemeietorul familiei, pe numele Golub, a cumpărat în anul 1832 Srediștea Mare de la Camera Împărătească și în anul 1838 a ridicat primul castel și parcul aferent pe proprietatea proprie. După ce în anul 1839 a cumpărat și localitatea Srediștea Mică, în anul 1841 a obținut titlul nobiliar de MALO și VELIKO SREDISTE (Srediștea Mică și Mare).

În a doua jumătate a secolului XIX, cel mai probabil în anul 1875, familia Lazarević a ridicat și cel de-al doilea castel în imediata apropiere a castelului mai vechi, care în zilele noastre este identificat ca și ”Micul castel”. Castelele au fost în proprietatea familiei Lazarević până în anul 1898, când au început să-şi vândă proprietățile.

castel2.jpg

Karl Hauser, proprietar de vii și crame de vin din Vârșeț, a cumpărat o parte din proprietățile familiei menționate și micul castel în anul 1907, iar în anul 1920 în acesta a început să producă o marcă de șampanie cu denumirea de ”Chateau Mercy”, producție care a durat până în anul 1944. Se presupune că această denumire a șampaniei a fost aleasă din respect pentru groful Mercy (1666 - 1743), primul guvernator al Banatului. Astăzi în castelul mai vechi se află o școală generală, iar castelul mic se află în ruine. Ambele castele au pivniță și un parter înalt.

Castelul mai vechi construit în stil clasicist are la bază o formă alungită, dreptunghiulară, asamblat în stil simetric, organizat, funcțional și constructiv. Fațada principal este construită simetric cu portic mare pe partea centrală susținut de coloanele castelului. Fațadele laterale sunt construite simplu, iar în partea central a fațadei spre parc există și terasă.

Micul castel are forma și planul castelelor medievale, cu proiecție centrală proeminentă și cu mansardă dantelată. O multitudine de detalii acordă fațadei nota principal conformă stilului romantic. Acest castel se evidențiază prin tâmplăria foarte frumoasă și detalii precum balustradele și mansardele. Caracteristicile stilistice sunt aplicate atât la exterior cât și la interior, dar din păcate clădirea în sine este părăsită și devastată în totalitate.

Din volumul: PATRIMONIUL CULTURAL AL BANATULUI UN PATRIMONIU EUROPEAN

Coordonator: Profesor PhD. Marian Mihăilă

 

Articole similare selectate pentru tine