Serbia - zone nelocuite din cauza gradului ridicat al radioactivității

Nov 20, 2015

belgrad.jpg

Campania de bombardare a Serbiei de către NATO, în urmă cu 16 ani, are efecte extrem de grave și astăzi. Peste 15.000 de tone de combustibil nuclear au fost aruncate peste Serbia în urma bombardamentelor cu bombe cu uraniu sărăcit, unele zone din Serbia nefiind locuite nici în ziua de azi din cauza gradului ridicat al radioactivității.

Folosirea bombelor cu uraniu se află și la originea creșterii ratei incidenței cancerului în multe regiuni din Serbia, scrie activenews.ro. Conform unui raport publicat în 2014, realizat de Societatea Sârbă împotriva Cancerului, numărul pacienților cu tumori maligne a crescut simțitor în ultimii ani. De asemenea, între 1999 și 2012 s-a constat o creștere a incidenței cazurilor de cancer limfatic, cu aproape 80%.

Experții au estimat că, în timpul campaniei NATO de bombardare a Serbiei, asupra acestei țări au fost aruncate 15.000 de tone de uraniu sărăcit.

”Zece milioane de sârbi au fost expuși radiațiilor in timpul campaniei NATO de bombardare a Serbiei, radiații care se resimt și azi. De ce nu cerem compensații de la cei care ne-au bombardat?”, s-a întrebat șeful Societății Sârbe împotriva Cancerului, acuzându-i pe politicienii de la Belgrad că nu fac nimic în acest sens.

novisad.jpg

Pe 24 martie 1999, NATO a lansat Operaţiunea Forţele Aliate. Avioanele Alianței Nord Atlantice au participat la 38.000 de misiuni de luptă în Iugoslavia, majoritatea concentrate asupra Belgradului și în Kosovo.

Bombardamentele lansate de avioanele NATO din Marea Adriatică, au distrus infrastructura strategică vitală a țării, incluzând poduri, clădiri guvernamentale și fabrici. Campania NATO nu a cruțat nici infrastructura civilă, punând la pământ centrale electrice și de instalații de procesare a apei, provocând pagube incomensurabile economice și de mediu.

Bombardamentele NATO au lăsat în urmă și sute de morți in rândul civililor.

 

Articole similare selectate pentru tine

Cum foloseşti un telefon celular fără să-ţi periclitezi sănătatea

Un lucru îngrijorător este că, deşi nu înţelegem pe deplin impactul pe termen lung al radiaţiilor, ne îndreptăm cu paşi repezi către implementarea tehnologiei wireless 5G. În câţiva ani, această tehnologie ar putea însemna că milioane de mini turnuri de emisie ar putea să fie poziţionaţi la fiecare colţ de stradă, după cum afirmă unele autorităţi din domeniul comunicaţiilor.