Albania interzice tăierea arborilor timp de 10 ani

Nov 26, 2015

DEFRIȘARE-MASIVĂ-la-ras.jpg

Pe când România pierde annual 400.000 de brazi, Albania adoptă legea care interzice total timp de zece ani tăierea arborilor, precum şi comerţul şi exportul de lemn, pentru a proteja astfel pădurile a căror suprafaţă a scăzut dramatic în această ţară ca urmare a defrişărilor masive, a anunţat miercuri guvernul de la Tirana, citat de agenţia EFE.


‘Suntem obligaţi să luăm această decizie, aparent drastică, din cauza situaţiei nefavorabile cu care ne confruntăm de peste 40 de ani’, a declarat ministrul albanez al mediului, Lefter Koka, subliniind că exploatarea resurselor forestiere ale ţări a fost excesivă în toată această perioadă.

Iniţiativa executivului este cuprinsă într-o nouă lege a lor, ce va fi supusă votului parlamentului în zilele următoare.

În anul 1991 Albania avea circa 1,5 milioane de  de păduri. De atunci, sute de mii de hectare au fost defrişate masiv, dintre care 200.000 au fost distruse ireversibil. Principalele cauze ale acestei situaţii sunt proasta gestiune, tăierea ilegală a arborilor, construcţiile ilegale în zonele împădurite şi incendiile frecvente.

Sursa: expunere.comhectare

 

Articole similare selectate pentru tine

La Corcea, Albania, s-a deschis Centrul de Informare al României

Începând de pe 9 iulie 2019, prin eforturile și demersurile MRP și ale mediului asociativ, comunitatea de aromâni din Republica Albania are un Centru de Informare al României (CIR), la Corcea.

În Albania aromânii sunt recunoscuți ca minoritate națională

Proiectul Legii privind protecția minorităților naționale a fost inițiat de Guvernul Albaniei la 13 martie 2017. Acesta prevedea în alineatul 2) al articolului 3 recunoașterea, prin constatare, a 8 minorități naționale, printre care și aromânii, singura minoritate trecută cu denumire dublă (vlahă/aromână – în originalul albanez: vllahe/arumune), iar vineri, 13 octombrie 2017, după o dezbatere de două zile în comisii și în plen, Parlamentul Republicii Albania le-a recunoscut aromânilor statutul oficial de minoritate națională, prin adoptarea Legii privind protecția minorităților naționale.

Albania - miracol economic

SUA – cel mai puternic stat capitalist, ar putea lua lecţii de economie de piaţă de la mica ţară balcanică Albania, care timp de decenii s-a zvârcolit sub cruda dictatură stalinistă si apoi mulți ani în haos mafiot.