Munții Bucegi sunt cufundați în mitologie

Dec 04, 2015

00049391.jpg

Fotograful englez Charles Emerson a surprins în imagini spectaculoase Munții Bucegi, în cadrul unui ”eseu fotografic” intitulat ”Mitul și muntele”. Jepii Mici, Sfinxul sau vârful Omu sunt doar câteva dintre obiectivele montane care i-au părut lui Charles Emerson ”cufundate în mitologie”.

Charles Emerson este un fotograf îndrăgostit, încă din copilărie, de crestele montane. Astfel că, în urmă cu patru ani, a început un proiect fotografic pe care l-a denumit ”Mitul și muntele”. A călătorit în prin Marea Britanie, România și Iordania pentru a asambla un ”eseu” despre dimensiunea mitică a munților, în diferite culturi și spații geografice, scrie emunte.ro. ”Munții sunt cufundați în mitologie. Dacă te uiți la orice cultură din lume, există un fel de mitologie referitoare la ei, pentru că sunt îți inspiră venerație”, a spus Charles Emerson. Proiectul său fotografic a ajuns cunoscut după ce colecția a fost preluată de către Story Institute. Imaginile au fost date publicității în luna ianuarie a acestui an. ”Munții ne sfidează și ne definesc. Ei sunt un fundal pentru viețile noastre, sunt o putere atemporală și formidabilă și au fost mult timp casa legendelor și miturilor izvorâte din imaginație și aspirație. Deloc surprinzător, pe munții au sălășluit zeități, în aproape fiecare religie din lume. Stânci abrupte și vremea rea i-au făcut de neatins pentru muritorii de rând și i-a investit cu un soi de sacru și misterios. Pe vârfurile munților putem vedea căsătoria dintre cer și a pământ, iar în multe civilizații, formațiunile montane au fost asociate atât cu viața, cât și cu moartea. În acest proiect, fotograful Charles Emerson și-a propus să trezească în noi sentimentul de putere și caracterul schimbător al marilor munți. El evidențiază natura complexă și mitică a acestor forme”, au spus reprezentanții The Story Institute despre proiectul lui Emerson.

00049395.jpg

Emerson a declarat pentru revista Time că expedițiile fotografice din Iordania și România, precum și cele din Scoția și Țara Galilor, au fost foarte solicitante din punct de vedere fizic, dar au meritat pe deplin. În fiecare zonă montană s-a străduit să realizeze fotografii cât mai bune, iar cu fiecare imagine, respectul pentru munți i s-a amplificat. Despre modul în care a realizat imaginile, englezul a spus că a folosit o tehnică pe care o descrie ca fiind ”colectare de lumină”. Prin aceasta, Emerson caută detalii, cum ar fi pietrele sau formațiunile de nori interesante și încearcă să ”umple” poza de lumină. Fotograful a adăugat că proiectul său nu este o reprezentare documentară, ci propria interpretare despre munte și mitologia sa.

 

Articole similare selectate pentru tine

De ce le este interzis femeilor să viziteze Muntele Athos?

Accesul pe Sfântul Munte Athos este permis exclusiv bărbaților (conform unei reguli denumite „avaton”), indiferent de religie. Băieții trebuie să aibă minimum 12 ani iar cei sub 18 ani trebuie însoțiți de tatăl lor.

De ce este Batman cel mai important super-erou al benzilor desenate?

Batman reprezintă culminarea muncii umane asupra lui, puterea minții și voinței. În abilitățile sale nu are nimic supranatural. El este un om cu puterile care ni se par a fi și nouă la îndemână.