Situl arheologic Preko Slatine lângă localitatea Omolița

Dec 05, 2015

KulturnoNasledjeBanata-EvropskoNasledje3a.jpg

Situl arheologic Preko Slatine se află în apropierea satului Omoljica (Omolița), la aproximativ 5 km nord est de sat. Se întinde de-a lungul malului drept a fluviului Slatina dar și pe axul nord vest – sud est, ridicat la o înălțime de 3-4 m faţă de malul canalului.

Situl a fost descoperit prin  recunoașterea din anul 1971 efectuată de către Institutul pentru protejarea monumentelor culturale AP Voivodina din Novi Sad. Descoperirile de suprafață au indicat existența unor urme ale unei biserici din Evul Mediu care în baza fragmentelor ceramice a putut fi datată ca aparţinând secolelor XI – XII. Printr-un studiu de recunoaștere pe o suprafață mai mare a localității, în anul 2002 echipa Muzeului național din Panciova a adunat de pe o suprafață de aproximativ un hectar toate obiectele care indicau existența unui sit arheologic format din mai multe straturi conținând fragmente sporadice din ceramică preistorică, straturi și obiecte din perioada antică târzie (secolul IV) și antică mijlocie (XII - XIII). O mare cantitate de argilă arsă și moloz pentru construcţii au indicat existența obiectelor din secolul XI – XII.

KulturnoNasledjeBanata-EvropskoNasledje1a.jpg

Primele săpături de sondare arheologică au fost efectuate de către Muzeu în anul 2004, confirmând astfel existența vestigiilor din biserica din Evul Mediu. În cadrul campaniilor arheologice de anvergură din anul 2005 și 2006, Muzeul național din  în colaborare cu Catedra pentru Arheologie Națională a Evului Mediu din cadrul Facultății de Filosofie din Belgrad, efectuate pe raza locației ”Preko Slatine” au fost efectuate cercetări arheologice sistematice, fiind cercetată o suprafață de 235m2. Descoperirile arheologice imobile reprezintăPanciova baza unei biserici cu un naos și cu apsidă în formă de semilună care poate fi datată, cu ajutorul descoperirilor din mormintele, la sfârșitul secolului XII sau începutul secolului XIII. La sud de biserică au fost descoperite fundațiile construcțiilor din moloz și mortar în formă de bazin pentru apă, iar în jurul bisericii a fost constatată existența unei necropole și a unei așezări care are o lungime de aproximativ 300 m și o lățime de aproximativ 100 m și care se află pe malul râului Slatina. În total au fost cercetate un număr de 158 de morminte cu un număr mare de anexe la morminte.

KulturnoNasledjeBanata-EvropskoNasledje2a.jpg

A fost descoperiți  și doi cercei din argint, lucrați în tehnica filigranului și granulației, care nu au mai fost descoperite pe teritoriul Serbiei până acum. Se presupune că biserica a fost distrusă în urma asaltului mongolilor din anul 1242 și care după această întâmplare nu a mai fost reconstruită.

Din volumul: Patrimoniul cultural al Banatului, un patrimoniu european Coordonator: Profesor PhD. Marian Mihăilă

 

Articole similare selectate pentru tine