Vestigiile cetății orașului Covin

Dec 12, 2015

KulturnoNasledjeBanata-EvropskoNasledje1a.jpg

Orașul medieval Covin (Kovin) se află în imediata apropiere a localităţii cu acelaşi nume de astăzi, pe malul drept a Dunării. Dinspre partea de sud vest a colinei ce domină oraşul chiar deasupra cotului  Dunării  se putea ajunge în aşezare numai ocolind pe la nord deoarece celelalte zone erau foarte abrupte și periculoase. Datorită poziției sale geostrategice, cetatea Covin era în Evul  Mediu un punct de apărare important al graniței sudice deoarece pe acolo trecea traseul cel mai uşor pentru traversarea Dunării, ceea ce a dus și la o rapidă dezvoltare a zonei.

Este confirmat faptul că cetatea, cu mici întreruperi, a fost activă în perioada secolelor XII - XV până la distrugerea acesteia sa după semnarea tratatului de pace de la Belgrad din anul 1739. Conform literaturii vechi, locația este cunoscută pentru vestigiile antice și preistorice, fiind clasificată ca veche cetate romană. Graţie rezultatelor obținute mai târziu prin realizarea diferitelor lucrări pentru construirea machetei ,,Djerdap” în anul 1967, după sondările de probă din anul 1968 și săpăturile arheologice din 1986 și 2004 s-a ajuns la concluzia că de fapt situl ,,Kovin grad” este o așezare cu mai multe straturi, de la cultura Neoloticului până în Evul Mediu și ocupația austro-ungară. Descoperirile preistorice se compun din: materialul mobil colectat, reprezentativ pentru  cultura Starcevacka și obiectele mobile din Neolitic, Epoca Bronzului și Hallstatt, aduse la lumină în cursul săpăturilor arheologice. Stratul  culturii evului mediu, cu o grosime de 4 metri, poate fi clasificat, pe baza tipologiei materialului ceramic, în patru faze ce acoperă perioada de la sfârșitul secolului XI până în secolul XV. În ceea ce priveşte straturile culturii evului mediu, s-a descoperit un număr mare de obiective (de locuit și auxiliare) precum și necropole conținând schelete.

KulturnoNasledjeBanata-EvropskoNasledje2a.jpg

Aspectul de bază a celei mai recente etape a cetății Covin este cunoscut datorită planului lui Marsili din secolul XVIII în care sunt prezentate două secţiuni ale cetății separate printr-un șanț. Partea sudică, mai redusă în suprafaţă, avea  formă triunghiulară neregulată. Numai fundaţia turnului u pilaştri şi o mică parte dintre metereze s-au păstrat intacte până în zilele noastre.

KulturnoNasledjeBanata-EvropskoNasledje3a.jpg

Secţiunea mai mare, în partea de nord, are bază dreptunghiulară, cu dimensiuni de 130 x 150 m cu părți vizibile ale meterezelor de pe marginea nordică și vestică. Accesul actual din partea de nord a platoului se suprapune cu intrarea inițială în zone nordică a cetății.

Din volumul: Patrimoniul cultural al Banatului un patrimoniu european Coordonator: Profesor PhD. Marian Mihăilă

 

Articole similare selectate pentru tine