Manifestaţie în Muntenegru împotriva planului de aderare al ţării la NATO

Dec 13, 2015

munte-negru1.jpg

Mii de oameni au ieşit pe străzile Muntenegrului pentru a protesta faţă de planul guvernanţilor de a susţine intrarea ţării balcanice în Alianţa Nord-Atlantice.

Aproximativ 7.000 de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în Nikšić, cel de-al doilea oraş al ţării, cerându-i premierului Milo Đukanović să renunţe la putere datorită propunerii sale ca Muntenegru să se alăture NATO, scrie mediascop.ro. Un protest similar, la care au participat circa 2.000 de persoane, a avut loc şi în capitala Podgorica. Đukanović susţine că manifestaţiile sunt organizate de partide pro-ruse, printre care şi formaţiunea de extremă dreapta Noua Democraţie Sârbă (NOVA), care încearcă să saboteze planul de aderare a Muntenegrului la organizaţia militară transatlantică. Premierul muntenegrean este de părere că acţiunea concertată a mai multor organizaţii care au legături cu Rusia şi Serbia vrea să creeze impresia că ţara este instabilă din punct de vedere politic, pentru a deveni neatractivă pentru NATO, notează site-ul Radio Europa Liberă. Deşi nu există dovezi clare în sprijinul declaraţiilor lui Đukanović, analiştii politici sunt de părere că ipoteza este veridică, protestele din Muntenegreu urmând “modelul clasic” al operaţiunilor de destabilizare practicate de Rusia.

munte-negru2.jpg

De altfel, oficialii ruşi i-au încurajat pe muntenegreni, în repetate rânduri, să evite alianţa cu NATO, considerând extinderea blocului Nord-Atlantic în Balcani drept o “provocare”. Moscova a avertizat, de asemenea, că o mai mare apropiere faţă de Uniunea Europeană nu va duce la prosperitatea Muntenegrului, ci dimpotrivă. “Deşi Balcani de Vest nu reprezintă o prioritate strategică pentru Moscova, aceasta nu ezită să profite de orice oportunitate (pentru a descuraja extinderea NATO)”, a subliniat Wolfgang Petritsch, fost negociator internaţional în conflictul bosnico-kosovar din anii 1990, citat de Radio Europa Liberă. De altfel, în data de 23 noiembrie, ministrul rus de Externe afirma foarte clar că intrarea ţării balcanice în alianţa militară occidentală ar reprezenta “o altă lovitură dată securităţii europene şi relaţiilor dintre Rusia şi NATO”. Comentatorii politici subliniază faptul că implicarea Moscovei în manifestaţii, dacă există, ar putea avea efectul scontat, mai ales în condiţiile în care însăşi societatea muntenegreană este divizată în privinţa dorinţei de aderare la NATO. Protestele anti-guvernamentale din Muntenegru au început în 27 septembrie, când simpatizanţii opoziţiei din Muntenegru s-au strâns în faţa instituţiilor guvernamentale cerând înlăturarea actualei puteri de stânga şi alegeri corecte. Premierul ţării a respins în repetate rânduri cererile pentru demisia sa, oferindu-se să ceară alegeri anticipate după întâlnirea NATO din 1 şi 2 decembrie, în timpul căreia ar urma să primească invitaţia oficială de aderare a Muntenegrului la Alianţă. Milo Đukanović, în vârstă de 53 de ani, a devenit prim-ministru pentru a șasea oară după 1990, după alegerile parlamentare din octombrie 2012. De asemenea, între 1998 şi 2002 el a îndeplinit şi funcţia de preşedinte. Opoziţia din Muntenegru este nemulţumită de faptul că mica ţară balcanică este condusă de o elită politică aproape neschimbată în ultimii 20 de ani.

 

Articole similare selectate pentru tine

Palate ale vlahilor de odinioară în vechiul Kotor, Muntenegru

Temeliile orașului Cetinje, vatra sfântă a muntenegrenilor, au fost puse, potrivit documentelor istorice păstrate în Arhiva din Dubrovnik, de vechii vlahi, care, din păcate, au fost alungați de principele muntenegrean Ivan Crnojević, socrul Cneazului vlah Radu, care domnea aceste ținuturi.

Maurovlahica – Recviem pentru o etnie dispărută

Toată lumea a aflat din cărţile de istorie despre Bihorul ducelui Menumorut, cu centrul în cetatea Biharea de lângă Oradea de azi, care la începutul secolului X a încercat zadarnic să reziste maghiarilor invadatori ai ducelui Arpad. Dar câţi dintre noi au cunoştinţă că a existat un alt Bihor cu centrul în castelul Bihor, în ţara care poartă numele de Muntenegru? Şi câţi ştiu că în Evul Mediu a fost o ţară pe nume România în Bosnia?

Dinastia muntenegreană Crnojević, înrudită cu Radule Vlah

Odată cu venirea lui Ivan Crnojević în Cetinje, frumoasa Câmpie a Cetinje, devine neîncăpătoare pentru doi domnitori. La început, Ivan Crnojević și Radule Vlah s-au înțeles foarte bine, astfel că sau și înrudit. Pe parcurs, între ei s-au ajuns la o neînțelegere care s-a transformat în conflict deschis.