Târnosirea paraclisului de la sediul protopopiatului Daciei Ripensis din Negotin

Dec 14, 2015

20141213_093156.jpg

În data de 13 decembrie, ziua pomenirii Sf. Apostol Andrei cel întâi chemat, a fost târnosit paraclisul cu hramul "Sf. Apostol Andrei şi Sf. Ierarh Niceta de Remesiana" de la sediul administrativ al protopopiatului Daciei Ripensis din Negotin.

Slujba târnosirii a fost oficiată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Daniil, Episcop al Daciei Felix de către Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului înconjurat de un sobor de preoți din care au facut parte toți clericii protopopiatului, scrie rgnpress.ro. Răspunsurile liturgice au fost date de către Maica Iustina Popovici, Stareța Mănăstirii Sf. Ana din Orşova cu încă două maici. La Sf. Liturghie au participat D. Zavişa Jurj, preşedinte Asociației pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia "Ariadnae Filum" din Bor, D. Duşan Pârvulovici, director al Comitetului pentru drepturile omului și şef al agenției Timoc Press din Negotin, preşedintele Partidului Neamului Rumânesc, Dr. Predrag Balaşevici şi alți români din zonă. În timpul slujbei de târnosire în piciorul Sfintei Mese au fost puse moaştele Sf. Martir Domnitor Constantin Brâncoveanu primite de la Patriarhia Română. În cuvântul de învățătură Pr. Boian a vorbit despre Sf. Apostol Andrei încreştinatorul strămoşilor nostri şi importanța legaturi românilor/vlahilor din Timoc cu Țara Mama - România. "Prin punerea moaştelor Sfântului Martir şi Domnitor Constantin Brâncoveanu în Sf. Masa acestei bisericii noi am facut nu numai legatura spirituală ci şi legatura fizica cu Țara Mamă-România care împreună cu Biserica Neamului sunt garante pentru rezistența şi existența noastră aici"...
La sfârşitul slujbei a fost tăiat colacul hramului după obicei local dupa ce a urmat o agapa modestă la care sa discutat despre importanța aparțineri de jurisdicția Bisericii Neamului.

După partea liturgică a urmat şedința clericilor protopopiatului Daciei Ripensis la care sau discutat problemele cu care se confrunta Biserica Ortodoxă Română şi comunitatea românească din Serbia de răsărit.

 

Articole similare selectate pentru tine

Stevan Stojanović Mokranjac și muzica folclorică

În fiecare popor, în anumită fază de dezvoltare socială a sa, au apărut persoane a căror operă va fi omagiată veşnic. O astfel de persoană în viaţa culturală a Serbiei a fost Stevan Stojanović Mokranjac. El a pus temeliile vieţii muzicale organizate, Muzica modernă cultă, sârbească, a fost concepută prin munca lui Stevan Mokranjac. El a trăit şi a creat într−o perioadă nefavorabilă a dezvoltării artei.

Biserica românească din Negotin

Să ne aducem aminte, pe 1 decembrie 2013, în orașul Negotin a avut loc un eveniment istoric pentru românii/vlahii din Serbia de Răsărit. Un sobor de preoți români/vlahi, condus de Preacucernicul Părinte Boian Alexandrovici, Vicarul Timocului, din care au făcut parte Pr. Mihai Zorilă, consilier al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Pr. Antonie Isac, Pr. Ștefan Șarampoi, Pr. Ovidiu Ursu, Pr. Florin Păpavă și Pr. Sarian Raikovici, a oficiat prima Sfânta Liturghie în nouă biserică românească cu hramul Sf. Mucenic Ioan Valahul din acest oraș iar răspunsurile liturgice au fost date de către Stareța mănăstirii Sf. Ana din Orșova împreună cu Maica Alexandra.