Militari polonezi au luat cu asalt Centrul de Spionaj NATO din Varşovia

Dec 21, 2015

nato-varsovia-696x418.jpg

Poliția Militară poloneză a luat cu asalt Centrul de Spionaj NATO din Varșovia, ocupând clădirea. Guvernul polonez a înlocuit şefii serviciului de contraspionaj NATO, acuzaţi că ar fi oferit „servicii de specialitate” administraţiei Obama, în detrimentul Poloniei.


Polonia l-a înlocuit pe șeful unei unități afiliate NATO din Varșovia în timpul unui raid efectuat la miezul nopții de către funcționarii Ministerului Apărării și poliția militară, aceasta fiind cea mai recentă mișcare a noului guvern al țării de a prelua controlul asupra agentiilor de stat, scrie Financial Times.

Personalul din apărare a intrat în Counter Intelligence Center of Excellence al NATO din centrul Varșoviei la 01:30, pentru a îndepărta oficialii care nu se bucură de sprijinul noii administrației. Totodată, a fost anunțată numirea unui nou șef.

„Este vorba despre garantarea funcționării normale a instituțiilor statului, care, din păcate, nu funcționează întotdeauna corect”, a declarat ministrul adjunct al apărării Bartosz Kownacki la radio RMF. „Într-adevăr a fost dificil să se stabilească dacă există de fapt oameni competenți … din conducerea precedentă.”

„Ministerul Apărării are dreptul să folosească toate unitățile din subordinea sa, inclusiv Poliția militară„, a adăugat Kownacki.

1388841736_c4e_175.jpg

Raidul și schimbarea de management, criticate de fostul șef al unităii și de policienii de opoziție, este cea mai nouă mișcare a partidului de dreapta, naționalist, Lege și Justiție de a-și consolida puterea în Polonia amplasându-și oamenii în agenții guvernamentale, servicii, companii de stat și sistemul de justiție.

Varșovia va găzdui summitul binual al NATO în iulie 2016, în condițiile în care atât Polonia cât și alte țări est-europene încearcă să convingă alianța să ofere mai mult sprijin sistemelor de apărare națională pentru a face față amenințării ruse.

Sursa: soim.ro

 

Articole similare selectate pentru tine

Varșovia: Ieri a fost Moscova, azi Bruxellesul ne ia libertatea!

Zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile din Varşovia, miercuri, pentru o manifestare organizată de extrema dreaptă, au mărşăluit sub sloganul „Polonia pentru polonezi” şi au dat foc steagului Uniunii Europene.

Tinerii polonezi vor fi scutiți de impozitul pe venit

Parlamentul Poloniei a început dezbaterile privitoare la o propunere de eliminare a impozitului pe venit pentru majoritatea polonezilor cu vârste de sub 26 de ani în condiţiile în care guvernul polonez încearcă să-i ademenească înapoi în ţară pe cei plecaţi să muncească în străinătate.

Schimbări radicale în UE dorite de Polonia

Ne aflăm într-o situație în care trebuie să reconstruim UE și să dăm forță Europei. Dacă statele membre lasă UE să se destrame, de acest lucru se va bucura doar președintele rus, Vladimir Putin.