Dan Stoenescu cere ajutorul Academiei legat de păstrarea dialectelor româneşti sud-dunărene: aromân, meglenoromân şi istroromân

Dec 23, 2015

1.jpg

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a efectuat pe 22 decembrie 2015, o vizită la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti" al Academiei Române unde a subliniat necesitatea ca mediul academic să aibă o poziţie fermă în legătură cu apartenenţa la limba română a dialectelor româneşti sud-dunărene: aromân, meglenoromân şi istroromân.


Stoenescu s-a întâlnit cu academicianul şi directorul instituţiei, Marius Sala, cu profesorul universitar doctor Nicolae Saramandu, directorul Departamentului de Dialectologie şi Onomastică, profesorul universitar doctor Manuela Nevaci, membru al Consiliului ştiinţific, precum și cu alţi membri ai Institutului.

În cadrul discuţiilor, Dan Stoenescu a subliniat rolul Academiei Române şi al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti" în promovarea valorilor româneşti, a conştiinţei naţionale şi a identităţii românilor din ţările balcanice şi din Republica Moldova. De asemenea, a reliefat importanţa continuării proiectelor de cercetare cu privire la românii de pretutindeni, proiecte fundamentale ale Academiei Române, prin care să fie pusă în evidenţă unitatea limbii române la nord şi la sud de Dunăre.

Un subiect central al întrevederii l-a reprezentat înfiinţarea unor centre culturale în comunităţile istorice, prin care statul român să promoveze păstrarea limbii române şi a identităţii naţionale, în cadrul unor programe culturale, educaţionale, de mass-media şi spiritualitate. Organizațiile românilor/vlahilor din Timoc au cerut în numeroase rânduri Academiei Române să ia poziție față de inventarea de către autoritățile sârbe a așa zisei limbi vlahe. Până în acest moment Academia nu s-a pronunțat legat de acest grav atentat la adresa limbii române din Serbia.

Aflată în aceeași situație, în care autoritățile sârbe doreau ca un grai al limbii croate să-l transforme în limbă separată de limba croată, Academia Croației a reacționat imediat condamnând manipularea Serbiei și informând organizațiile internaționale și europene legat de acest lucru.

Sursa: rgnpress.ro

 

Articole similare selectate pentru tine

Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare

Dan Stoenescu, diplomat jurnalist și eseist, este propunerea lui Dacian Cioloș de ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare.

Dan Stoenescu – România – R. Moldova, nu există două națiuni

Dan Stoenescu, ministru delegat propus pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, a declarat luni, la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, că relația cu Republica Moldova este una „absolut primordială” și că „nu există două națiuni, există o singură națiune, indivizibilă”.