Care ar fi fost țintele bombardamentelor nucleare în timpul Războiului Rece

Jan 02, 2016

bombe-nucleare-1170x644.jpg

În timpul Războiului Rece, americanii erau pregătiți să distrugă complet întregul bloc comunist cu bombe nucleare.


La finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, două puteri militare uriașe s-au afirmat: Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică. Aliate împotriva puterilor Axei până în 1945, cele două entități nu au mai putut continua relațiile amicale după sfârșitul conflagrației, iar astfel a început perioada cunoscută drept ”Războiul Rece”. Este bine cunoscut faptul că ambele au luat în considerare posibila distrugere a celeilalte folosind bombele nucleare, însă până de curând, nimeni nu știa exact care erau planurile.

Conform CNN, lucrurile s-au schimbat începând cu anul 2006, atunci când un analist din Statele Unite a cerut ca documentele cu planurile detaliate să fie publicate. Din acestea, rezultă că americanii erau pregătiți să radă de pe fața Pământului comunismul, folosind bombele nucleare. Mai mult decât atât, pe lista principalelor ținte se aflau nu numai orașe din Uniunea Sovietică, ci și din Polonia și China. Probabil cel mai important lucru este faptul că liderii americani se concentrau asupra centrelor urbane extrem de populate.

Astfel, Moscova, Leningrad, Beijing, Berlinul de Est și Varșovia ar fi fost extrem de afectate de un conflict armat cu Statele Unite. ”Autorii au dezvoltat un plan pentru distrugerea sistematică a centrelor urbane și industriale sovietice, care vizează în mod direct populațiile din toate orașele”, a scris William Burr, analistul care a cerut publicare documentelor.

Toate acestea erau întocmite în anul 1956, atunci când americanii încă se bucurau de o superioritate covârșitoare față de sovietici în ceea ce privea bombele nucleare. Principalele ținte ale bombardamentelor ar fi fost aeroporturile și toate instalațiile militare folosite de aviația din Uniunea Sovietică. În 1956, rachetele balistice nu erau dezvoltate, iar avioanele erau principala metodă pentru livrarea unei bombe nucleare. Prin distrugerea aerodromurilor și a forțelor aeriene sovietice, americanii încercau să prevină un atac nuclear al comuniștilor.

Urmau să se folosească bombe de opt ori mai mari decât cea care a distrus Hiroshima, în cadrul ultimelor atacuri. Nu mai puțin de 179 de ținte erau în Moscova și 145 în Leningrad. Din câte se pare, americanii doreau și crearea unei bombe de 60 de megatone, care ar fi fost mai mare decât ”Tsar Bomba”, cel mai puternic dispozitiv nuclear detonat vreodată.

Sursa: playtech.ro

 

Articole similare selectate pentru tine