Coșteienii sunt mândri de trecut şi prezent și privesc spre viitor cu încredere și optimism

Jan 02, 2016

costei1.jpg

Coşteiul este o localitate cu tradiţie. Datează din anul 1361 și de-a lungul timpului a avut diferite perioade de dezvoltare. Încă din secolul al XIX-lea au început să se desfăşoare unele activităţi culturale de mare succes.


În anul 1869 a fost înființat primul cor bărbătesc, în anul 1882 a fost pusă în scena prima piesă de teatru : „Nunta ţărănească” de Vasile Alecsandrii. În 1906, corul de la Coştei a participat la Prima Expoziţie a Corurilor de la Bucureşti, unde a cucerit medalia de aur. În anul 1910, a fost înfiinţată prima fanfară. Actualmente, la Comuniatea Locală din Coștei sunt cinci consilieri. În localitate activează două societăţi culturale: „Mihai Eminescu” şi „Eminescu”. SCA „Mihai Eminescu” are mai multe secţii, teatru mare, teatru mic, formaţii de dansuri, copii şi adulţi, fanfara dirijată de Petru Purenda, orchestra dirijată de Nelu Iencea, grupuri vocale, feminine şi de copii şi solişti vocali şi instrumentişti, instruite de prof. Marcel Novac.

La SCA „Eminescu”, în momentul de faţă activează secţia de fanfară, iar preşeditele acesteia este Ilia Capeţ. Coşteienii sunt activi şi pe plan sportiv, club de fotbal „Căraşul” fiind la momentul de faţă în Liga Banatului de Sud. Preşedintele clublui este Ionică Irimia. Asociaţia vânătorilor, condusă de Titu Craiu, se numeşte tot „Căraşul”. Coșteienii sunt mândri de Biserica Ortodoxă Română, care este una dintre cele mai frumoase locașuri sfinte din Banatul nostru. Paroh este preotul iconom stavrofor Aurel Străin. Şcoala generală este cu opt ani şi datează din anul 1911. Directorul şcolii este Mircea Boldovină. Problema o constituie numărul elevilor, care este din ce în ce mai mic. La recensământ, populaţia scade cu 20%.Potrivit datelor de la ultimul recensământ, la Coştei trăiesc 810 locuitori, majoritatea români - 98,5% şi 1,5% de altă naţionalitate.

Proiecte şi realizări

De la Viorel Bălăgean aflăm că în 2015, în localitate s-au desfășurat multe acţiuni. Amintim asfaltarea intrării în sat pe o porţiune de 400 metri și amenajarea unei încăperi a școlii vechi. Acest spațiu care ocupă suprafața de 140 m2 va fi folosit la manifestări. Până la sfârşitul anului, vor fi executate lucrări la casa de cultură.

Terenul de fotbal din partea satului numită ,,Cureche” va fi racordat la rețeaua de iluminat public și va fi îngrădit. Au fost amenajate și încăperile terenului de fotbal care aparține clubului „Căraşul”.

Coşteienii au o problemă foarte mare cu revărsatul Căraşului, anul trecut având doar două inundaţii. În 2014, Căraşul s-a revărsat de şapte ori.

proiectul-Scoala-Veche-Costei1.jpg

Proiectul ”Școala veche”

Comunitatea Locală şi şcoala, împreună cu tinerii din loc, au realizat un proiect finanţat de fundaţia ,,Divac”, reușind să construiască un teren de baschet şi de volei în parcul şcolii, de care vor beneficia toți locuitorii satului. În 2016 o prioritate a Comunităţii Locale este amenajarea celeilalte părţii a școlii vechi.

De la Lavinel Pitic, coordonator pentru minoritatea naţională română din Comuna Vârşeţ, aflăm următoarele: “S-a lucrat la amenajarea reţelei de canale, săparea canalelor pentru scurgerea apelor în sat şi pe hotare. Astfel pot fi prevenite inundaţiile, iar cele mai mari beneficii de pe urma investiţiilor le vor avea ţăranii. Datorită surselor asigurate de comuna Vârşeţ, a fost renovat căminul cultural. M-am străduit să susținem financiar toate evenimentele importante pentru coşteieni: aniversarea centenarului Fanfarei din Coştei, o sută de ani de la înfiinţarea şcoli, un secol de la zidirea căminului cultural şi 650 de ani de la atestarea documentară a satului, când am tiparit monografia localității.

Am renovat ambulatoriul, care are o mare importanţă mare pentru săteni, pentru că în sat sunt mulţi bătrâni care nu au cum să ajungă la oraş. A început să lucreze farmacia, așa că localnicii pot cumpăra medicamente în satul lor. A fost construită capela pentru înmormântări. Amintesc și asfaltarea a cinci kilometri de drum și revitalizarea rețelei de curent electric. Astăzi sunt coordonator pentru minoritatea naţională română din comuna Vârşeţ. M-am străduit să închei un acord de prietenie şi parteneriat cu unele localităţile din România: Deta, Anina, Oraviţa. Trebuie spus și că de la preşedintele din judeţul Caraş-Severin am primit peste 320 de scaune pentru căminul cultural.”

S.C.A. ,,Mihai Eminescu”

SCA ,,Mihai Eminescu” este societatea cu cele mai vechi tradiţii din Banat. Dacă ar fi să scriem despre toate activităţile acesteia din ultimii ani, ne-ar lua pagini întregi. Ne vom rezuma doar la succesele de anul trecut: program extraordinar de Sfintele Paşti, participarea secţiei de folclor a copiilor la trecerea în revistă – faza comunală, premierea trupelor de teatru (copii şi adulţi), închiderea ,,Zilelor” la Coştei; prezentarea tinerilor solişti coşteieni, la Festivalul Internaţional ,,Aşa-i jocul pe la noi” de la Arad, de unde s-au întor ca laureaţi; participarea tinerilor la Festivalul Copiilor de la Uzdin, unde au cucerit, din nou, Marele Premiu; prezentarea fanfarei la Festivalul ,,Sânziene, sânziene, de pe plaiuri cărăşene” la Forotic (România), la Festivalul Fanfarelor din Banat – Timişoara şi la Oraviţa; participarea membrilor SCA ,,Mihai Eminescu” la școala de vară „Al. Mocioni” de la Moneasa (România); organizarea cu succesa încă unei ediţii a manifestării Zilele Coşteiului; prezentarea fanfarei la ,,Zilele Detei”, participarea la Marele Festival de la Uzdin, unde au cucerit mai multe premii și premiul I pentru montajul folcloric ; prezentarea grupul vocal ,,Fetele de la Coştei” la „Zilele Palatului Cultural” din Reşiţa și a tinerilor colindători la Deta.

costei3.jpg

Montajul folcloric al Societății Cultural-Artistice ,,Mihai Eminescu” – premiul I, la Marele Festival

Trupa de teatru ,,Neica“

Viorel Bălăgean, preşedintele SCA ,,Mihai Eminescu” din loc, afirmă: „Un lucru important sunt copiii. Cu ei lucrăm cel mai mult. În ultimii patru ani am ajuns la o idee împreună cu Mariana Stratulat şi am hotărât să reactivăm trupa de teatru a copiilor. Iată că am ajuns la cel de-al treia spectacol. Anul acesta, SCA ,,Mihai Eminescu şi Școala Generală ,,Corolan Doban” au făcut un proiect cu Consiliul Naţional Român - Departamentul pentru învăţământ, de la care am primit bani pentru transport ca să prezentăm spectacolul nostru în şcolile din satele româneşti. După premiera de la Coştei, am continuat la Grebenaţ, Torac, Uzdin, Nicolinţ, Sân-Mihai. La Festivalul de la Torac, copiii noştri au obţinut premiul II.

Nici colegii mai mari nu rămân în urmă! De la ultima, pauză adică de la reactivarea trupei îm anul 1997, la Coştei se joacă teatru în fiecare an. Suntem prezenţi la fiecare ediție a „Zilelor de Teatru”. Anul acesta am colaborat, pentru a doua oară, cu regizorul Nicolae D. Vlădulescu, directorul Teatrului Profesionist din Reşiţa. După ce ne-am prezentat la „Zilele de Teatru” cu piesa „Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre, unde am avut un succes remarcabil, am fost şi la Oraviţa iar cel mai mare succes a fost prezentarea pe scena Teatrului „Pygmalion” din Viena.

Suntem prima trupă de teatru românească din Serbia care s-a prezentat în capitala austriacă. La Viena am stabilit colaborare cu directorul teatrului, Geirun Tino şi sperăm că anul viitor teatrul din Viena să se prezinte la Coştei. Consiliului Naţional al Minorităţilor Naţionale Române din Serbia a facilitat deplasarea prin faptul că ne-a acordat 70.000. Am primit şi ajutor de la coşteienii din Viena.”

Societatea Cultural-Artistică „Eminescu”

SCA „Eminescu” a fost înfiinţată în anul 1997 şi la început a avut mai multe secţii. În momentul de faţă, în cadrul acestei societăţi activează secţia de fanfară, având, în fiecare an, are prestaţii reuşite în ţară şi străinătate. Dintre cele mai importante manifestări la care au participat anul trecut, amintim Festivalul Fanfarelor şi al Formaţiilor şi Grupelor Muzicale în Banatul de Munte, organizat pentru a XI-a oară la Steierdorf – Anina, la prestigiosului Festival „Toamna Severineană”, ediţia IX-a de la Drobeta Turnu Severin (România), Festivalul ,,Trompeta bănăţeană”, jubileul de 40 de ani ai Televiziunii Voivodinene şi altele. Pe data de 21 mai a.c., cu ocazia Hramului „Înălţarea Domnului” al Bisericii Ortodoxe Române din Coştei, această localitate a devenit din nou centrul spiritualităţii române de la noi, deoarece Biserica Ortodoxă Română şi de SCA „Eminescu” au organizat mai multe evenimente deosebite. Amintim dezvelirea şi sfinţirea plăcii comemorative în memoria dirijorului Ion Rotariu¬Cordân şi programul festiv cu ocazia a 20 de ani de la înfinţarea Festivalului Fanfarelor din Banat.

costei2.jpg

Fanfara S.C.A. „Eminescu”

Îndeletniciri

La Coştei, majoritatea locuitorilor se ocupă cu agricultura şi zootehnia. În ultimul timp, coșteienii sunt tentați de apicultură. La Coştei mai sunt şase familii care se ocupă cu apicultura, deși în trecut au fost mai multe. După spusele lui Georgel Micşa, rentează să te ocupi cu apicultura. Este un o îndeletnicire specifică, ce necesită perfecționare și documentare. De altfel, Georgel Micşa este angajat la Comunitatea Locală, se ocupă de întreţinerea apeductului şi a drumurilor în timpul iernii.

În rest, viaţa de zi cu zi, la Coştei, își urmează cursul firesc, iar coşteienii se mândresc de realizările lor.

Articol realizat de Mariana Stratulat, Tatiana Petrică şi Vasile Petrică

 

Articole similare selectate pentru tine

Un episod premergător apariției ziarului ”Nădejdea” din Vârșeț

Un Comitet de iniţiativă ad−hoc constituit, a lansat la Coştei, la 27 martie 1927, un apel către românii din Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, ce avea trei subtitluri extrem de sugestive: »Pentru organizarea tuturor românilor«, »Care este politica reală a românilor?« şi »Necesitatea apariţiei unui ziar românesc«. Documentul este în ahiva episcopiei Caransebeş şi nu este inventariat.

Trupa de Teatru Neica, 1980

Trupa de teatru ”Neica” din Coștei, la finea spectacolului ”Eminescu și Veronica”, 1980

Trupa de Teatru ”Neica” din Coștei la Pygmalion în Viena

Membrii Trupei de Teatru ”Neica” ce funcționează în cadrul S.C.A. ”Mihai Eminescu” din Coștei, au contribuit în seara zilei de 24 octombrie 2015 la înfăputirea istoriei, prezentându-se ca prima trupă românească de amatori de la noi, în Sala de spectacole a Teatrului ”Pygmalion” din Viena.