Din foto-albumul istoric al satelor românești bănățene

Jan 05, 2016

album1.jpg

Foto-album care atestă viețuirea seculară pe aceste meleaguri, inima și sufletul românesc că locuitorii acestora au depășit perioada totalitară și nu au uitat trecutul.. În satele Mesici, Iablanca, Sălcița, Coștei și Voivodinț  se face simțit  pulsul noului, că locuitorii acestora au depășit perioada totalitară și nu au uitat trecutul.


album5.jpg

Celebra Cruce cu Patru Stâlpi sau Crucea Albă, situată în dreapta șoselei asfaltate dintre Iablanca și Sălcița. În apropierea acesteia a fost prins și apoi executat haiducul Adam Neamțu.

album71.jpg

Crucea de vizavi de Căminul Cultural din Mesici, ridicată de familia Lațcu în anul 1939.

album4.jpg

Placa memorială dedicată luptătorilor din Mesici căzuți în Lupta de Eliberare Națională și tinerilor (cu mult mai numeroși) pieriți pe câmpul de luptă în I Război Mondial.

album6.jpg

Troița de la răscrucea drumurilor dintre Coștei și Iablanca, pe șoseaua asfaltată Vârșeț – Coștei, construită în anii `90 ai secolului trecut, după ce vechiul monument a fost dărâmat de oamenii sistemului de tristă amintire.

Foto sus: Crucea din fața Bisericii Ortodoxe Române din Iablanca, ridicată de Corul bisericesc din localitate în anul 1923

Sursa: ris.org.rs

 

Articole similare selectate pentru tine

Clopotele bisericii din Sălcița

Clopotele bisericeşti sunt parte componentă a cultului creştin şi instrumente de o importanţă deosebită. Glasul clopotelor este încărcat de semnificaţii, iar ecoul lor reuşeşte să schimbe rosturile pământene.

Castelul din Sălcița

Castelul baronului Jovanović din Sălcița este unul construit simplu, fiind ridicat în primele decenii a secolului 19. Proprietatea din Sălcița a fost cumpărată de Csikó Syeles în anul 1832, din anul 1857 proprietatea i-a aparținut doctorului Nestor Mesarović și copiilor săi, iar mai târziu prin moștenire i-a revenit lui Majtényi Béla.