Ipocrizie occidentală – atacurile asupra fostei Iugoslavii și ISIS

Jan 05, 2016

agresiune serbia1.jpg

În timpul agresiunii NATO asupra fostei Iugoslavii, în primăvara lui 1999, forțele aeriene franceze au lansat împotriva acestui stat balcanic, care nu făcuse niciun rău francezilor, nu mai puțin de 52 de atacuri pe zi. Comparativ, francezii au lansat, în cursul operațiunii din Siria împotriva ISIS, doar șase raiduri aeriene pe zi.


În articolul intitulat “Zece raiduri aeriene asupra Siriei în trei luni” din cotidianul francez L Opinion, analistul Jean-Dominique Merchet dezvăluie că, în ajunul Paștelui, șeful Statului Major al Armatei, generalul francez Pierre de Villiers, s-a întâlnit la bordul fregatei Courbet cu soldați francezi, înainte de a vizita baza aeriană franceză din Iordania.

După această vizită, generalul a declarat că, în trei luni, forțele aeriene franceze au condus zece misiuni împotriva teroriștilor din Siria. Conform editorialistului francez, acest rezultat dovedește că centrul luptei contra jihadiștilor Statului Islamic se află dincolo de granițe: în Irak. În ciuda atacurilor aeriene din Siria, ofensiva franceză din Siria a avut slabe rezultate din cauza lipsei de obiective, apreciază editorialistul.

Belgrad-in-flacari.jpg

Belgradul în flăcări

Bombardamentele franceze au început la 27 septembrie, după diverse zboruri de recunoaștere, inițiate la 8 martie. Din 27 septembrie 2014 până la 23 decembrie 2015, când Franța a declanșat operațiunea Chammal, forțele aeriene franceze au realizat un număr de 2.701 misiuni împotriva obiectivelor din Irak și Siria.

Aceste date arată contribuția reală a francezilor în lupta împotriva ISIS: o medie de șase atacuri pe zi. Cifra contrastează flagrant cu cele 52 de atacuri zilnice efectuate de francezi în 1999, împotriva Iugoslaviei, țară care nu făcuse nimic rău Franței, concluzionează editorialistul francez.

Sursa: expunere.com

 

Articole similare selectate pentru tine

NATO lansează cel mai mare exerciţiu militar din ultimii 13 ani

În contextul amplificării tensiunilor dintre Rusia şi Occident, cauzată de criza din estul Ucrainei şi de operaţiunile militare ruseşti în Siria, NATO a anunţat că va lansa un exerciţiu miliar de mare amploare.

De la dezmembrarea Iugoslaviei la bombardarea Serbiei, adevăratul motiv

Joi, 24 martie se împlinesc 17 ani de la declanșarea agresiunii NATO împotriva Serbiei. În bombardamentele Alianței Nord-Atlantice, care au durat 78 de zile, și-au pierdut viața între 759 și 4 mii de persoane. Pagubele materiale provocate de agresiunea NATO estimate de experți, sunt de aproximativ 30 miliarde dolari, însă în opinia publică se menționează 100 miliarde dolari.

Astăzi, înainte cu 20 de ani, a început bombardarea NATO a Republicii Federale Iugoslavia

După ce Adunarea Serbiei a confirmat că nu acceptă decizia privind alocarea trupelor străine pe teritoriul Kosovo și Metohia, sugerând că forțele Națiunilor Unite să monitorizeze soluționarea păcii în Kosovo, la 24 martie 1999, NATO a lansat atacuri aeriene cu rachete de croazieră și aviație în mai multe locuri în Serbia și Muntenegru.