Previziunile Financial Times pentru 2016

Jan 05, 2016

phpThumb_generated_thumbnailjpeg.jpg

Angela Merkel nu va mai fi cancelar al Germaniei în 2016 din cauza crizei migranților, în timp ce prețul petrolului va depăși 50 de dolari. Președintele Bashar al-Assad va rămâne și în 2016 liderul Siriei. Acestea sunt previziunile pentru 2016 ale unora dintre editorialiștii publicației Financial Times.


Previziunile celor de la Financial Times s-au centrat pe cele mai importante evenimente politice și economice care ar urma să aibă loc pe plan mondial în anul care a abia a început.

Editorialistul de politică externă al ziarului, Gideon Rachman, este de părere că 2016 ar putea deveni anul în care "se va consemna sfârșitul lungii cariere de cancelar a Angelei Merkel" ca urmare a crizei refugiaților. Rachman amintește că Germania a primit în 2015 circa un milion de refugiați, iar Merkel s-a angajat să reducă fluxul migratoriu pentru 2016. "Admirația pentru curajul și moralitatea de care a dat dovadă Merkel în mandatele sale va duce la incertitudine și neliniște", scrie editorialistul FT. Acesta crede că punctul critic ar putea fi o "trezire a guvernelor locale care susțin că nu pot face față numărului mare de migranți". Această chestiune, în opinia sa, ar putea constitui o provocare pentru Merkel în interiorul Uniunii Creștin Democrate, formațiunea cancelarului, devenind, de fapt, o piatră de hotar.

În ceea ce privește Siria, jurnalistul Roula Khalaf consideră că Bashar al-Assad va rămâne președintele Siriei, chiar, poate, și numai cu numele. La finele lunii decembrie, Consiliul de Securitate al  ONU a aprobat o rezoluție asupra Siriei în care se afirmă că tranziția politică din Siria trebuie să aibă loc într-o perioadă de 6 luni iar apoi, în următoarele 18 luni, trebuie ținute alegeri.

În cazul crizei petrolului, conform ziaristului Ed Crooks, "50 de dolari pe barilul de petrol Brent este un preț prea mic, iar acest sector va face pașii necesari pentru a satisface cererea tot mai mare de investiții globale".

Experții FT prevăd și că Hillary Clinton va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, chiar dacă "mandatul său va fi polatizat". Regatul Unit va decide să rămână în Uniunea Europeană în cadrul referendumului prevăzut pentru 2016, iar anul care a început va fi "cel mai instabil pentru valuta chineză".

Sursa: activenews.ro

 

Articole similare selectate pentru tine