Castelul din Sălcița

Jan 08, 2016

castel1a.jpg

Castelul baronului Jovanović din Sălcița este unul construit simplu, fiind ridicat în primele decenii a secolului 19. Proprietatea din Sălcița a fost cumpărată de Csikó Syeles în anul 1832, din anul 1857 proprietatea i-a aparținut doctorului Nestor Mesarović și copiilor săi, iar mai târziu prin moștenire i-a revenit lui Majtényi Béla.

Castelul are bază dreptunghiulară, pivniță și parter înalt. O parte din încăperile pivniței au bolți sferice. Acest obiectiv nu aparține unei forme reprezentative a arhitecturii profane, dar reprezintă un document material valoros care oferă date despre capacitățile constructorilor și stilul de viață din prima jumătate a secolului XIX. Fațada principală este construită simetric cu proiecția centrală evidențiată.

castel2a.jpg

Fațada curții este mai modestă, cu portic care a fost cel mai probabil construit mai târziu. Grilele ornamentale de protecție din fier turnat de la geamurile reprezintă un ornament caracteristic pentru aceste tipuri de construcții a căror caracteristicile stilistice aparțin clasicismului curat a mijlocului secolului XIX. Astăzi acest castel este folosit ca școală și cancelarie locală.

Din volumul: Patrimoniul cultural al Banatului un patrimoniu european Coordonator: Profesor PhD. Marian Mihăilă

 

Articole similare selectate pentru tine

Din foto-albumul istoric al satelor românești bănățene

Foto-album care atestă viețuirea seculară pe aceste meleaguri, inima și sufletul românesc că locuitorii acestora au depășit perioada totalitară și nu au uitat trecutul.. În satele Mesici, Iablanca, Sălcița, Coștei și Voivodinț se face simțit pulsul noului, că locuitorii acestora au depășit perioada totalitară și nu au uitat trecutul.

Clopotele bisericii din Sălcița

Clopotele bisericeşti sunt parte componentă a cultului creştin şi instrumente de o importanţă deosebită. Glasul clopotelor este încărcat de semnificaţii, iar ecoul lor reuşeşte să schimbe rosturile pământene.