Gara feroviară ”Timiș” din Panciova

Jan 08, 2016

timis2a.jpg

Staţie de cale ferată în trecut, astăzi monument cultural și sediul muzeului feroviar, a fost ridicată la sfârșitul secolului XIX pe baza proiectului tipic pentru construcții din domeniul feroviar.


Monumentul cultural este o clădire cu etaj, cu bază dreptunghiulară cu intrarea evidențiată, având forma unei proiecții centrale terminate cu un acoperiș în două ape. Clădirea a fost zidită din cărămidă, în stil masiv cu arhitrave și acopeirş din lemn. Fațada dinspre stradă este împărțită orizontal printr-o coroană cordon.

timis1a.jpg

Deasupra tuturor deschiderilor se află arcurile decorative, iar pe proiecția de la nivelul tavanului se află un oculus decorat cu pietre artificiale. Fațadele laterale sunt simple, cu mici deschideri și fără finisaje decorative.

timis3a.jpg

Pe lângă valoare arhitectonică, ca obiectiv cu scop utilitar precis, monumentul cultural are atât valoare istorică cât și ambientală. Aşezarea sa pe malul răului Timiș subliniază faptul că traficul feroviar de pe aceste meleaguri s-a desfășurat de-a lungul râului din simplul motiv că orașul s-a dezvoltat pe malul cursului de apă până la mijlocul secolului douăzeci.

  Din volumul: Patrimoniul cultural al Banatului un patrimoniu european

Coordonator: Profesor PhD. Marian Mihăilă

 

 

Articole similare selectate pentru tine

Statuia Sfântului Florian din Panciova

Statuia Sfântului Florian, protectorul pompierilor, a fost turnată din fier și se află pe strada Vojvode Radomira Putnika, colţ cu strada Cara Lazara din Panciova. Dezvelirea statuii a fost în 1813 pe 4 mai când a fost și sfințită.

S-a aprobat proiectul autostrăzii Panciova - Timișoara

Autostrada Panciova – Timișoara cu lungimea de 130 de kilometri, care la Belgrad se conectează la Coridorul 11, așteaptă studiul de fezabilitate, iar cei mai interesați sunt italienii care în România au peste 11.000 de companii, pentru că au nevoie să se conecteze cu portul Bar din Muntenegru.

Primele societăți, instituții și publicații ale românilor din Panciova

Pe la mijlocul veacului al XVIII-lea în Panciova au fost colonizați și români (pe lângă populația germană și sârbă) – din părțile Ardealului, dar și din regiunea muntoasă a Banatului. Un număr nu prea mare de români au trăit în Panciova și înainte de colonizare de la mijlocul secolului al XVIII – lea.