Proteste violente în Kosovo

Jan 10, 2016

CYS1sESWAAAyC8W.jpg

Un număr de 14 persoane au fost rănite și 24 de manifestanți au fost reținuți în urma unor proteste violente care au avut loc sâmbătă în provincia Kosovo, unde opoziția a cerut demisia guvernului de la Priștina și renunțarea la acordul privind normalizarea relațiilor cu Serbia.


"Zece polițiști, doi cetățeni și doi jurnaliști au fost răniți", a declarat presei un purtător de cuvânt al poliției, Baki Kelani, care nu a dat însă informații despre persoanele rănite din rândurile manifestanților. Acesta a precizat că 24 de protestatari au fost reținuți, conform AFP.

Mii de persoane au protestat sâmbătă după-amiază în fața sediului guvernului kosovar. "Acest guvern face trafic cu suveranitatea noastră. Cerem convocarea imediată de alegeri anticipate pentru că ei nu mai au dreptul să guverneze Kosovo", a afirmat Fatmir Limaj, liderul Inițiativei pentru Kosovo.

La rândul său, liderul Alianței pentru viitorul Kosovo, Ramush Haradinaj, a declarat că această manifestație înseamnă finalul guvernării actuale de la Priștina.

CYTAxg7UwAANzvM.jpg

Unii dintre protestatari au aruncat cu cocktailuri Molotov și cu pietre peste cordonul de forțe speciale ale poliției. Ferestrele sediului guvernului au fost sparte și intrarea în clădire a fost incendiată.

Forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene, la tunuri cu apă și au folosit vehicule blindate pentru a-i împrăștia pe manifestanți. Trei vehicule blindate ale poliției au luat foc după ce au fost lovite cu cocktailuri Molotov.

Președinta provinciei Kosovo, Atifete Jahjaga, a condamnat cu fermitate violențele și a făcut un apel la responsabilitate și la calm.

CYS_Tw4UsAAqMA2.jpg

Opoziția kosovară a inițiat o serie de proteste din octombrie anul trecut, inclusiv prin blocarea lucrărilor parlamentului, împotriva acordului de normalizare a relațiilor cu Serbia, care a fost încheiat în 2013 și care a fost cerut de Uniunea Europeană. Încheierea acestui acord a permis provinciei Kosovo și Serbiei să facă progrese în procesul de apropiere de UE.

Sursa: ziare.com

 

Articole similare selectate pentru tine

În ce parte merge Serbia după alegeri și ce vrea România

După victoria partidului său în alegeri, președintele sârb a mers la Moscova și apoi la Washington. Rezolvarea diferendului cu fosta sa regiune, Kosovo, se află printre priorități. Ce vrea Serbia, în schimbul recunoașterii Kosovo? Aderarea la Uniunea Europeană și mai mult decât atât.

Catalonia, Kosovo

În timp ce instituțiile U.E. și statele membre au respins fără echivoc independența Cataloniei, în urmă cu nouă ani, instituțiile de la Bruxelles și cele mai multe dintre statele membre n-au avut nicio problemă în a recunoaște, ceea ce Belgrad numea, îndreptăţit, ,,o declaraţie unilaterală”, independeţa provinciei Kosovo, din sudul Serbiei, la graniţa cu Albania.