Familia de sculptori Bosioc (1)

Jan 14, 2016

bosioc1.jpg

Familia de sculptori Bosioc este de origine din localitatea Berlişte, Judeţul Caraş−Severin, România dar au avut relaţii de sânge cu Banatul Sârbesc, mai precis cu Nicolinţul, deoarece la sfârşitul secolului XVIII sau începutul secolului XIX, fraţii Avram, Gheorghe şi Şoimul s−au stabilit în această localitate.


Nistor Bosioc şi urmaşii săi Iosif, Iuliu, Gheorghe şi Nistor junior au efectuat sculpturi în 13 biserici din Banatul Sârbesc. Familia de sculptori Bosioc, mai precis Nistor şi urmaşii săi, Iosif, Iuliu, Gheorghe şi Nistor junior au fost umăr la umăr cu mari artişti ai şcoli de pictură din mânăstirile Săraca şi Sredişta Mare, Oraviţa, Bocşa, Lugoj, Caransebeş, Vârşeţ, Timişoara, Arad, Becicheretul Mare şi cu meşteri tâmplari din familiile Ianici din Arad, Marcovici din Novi Sad sau Cotârlă din Oraviţa care în jumătatea a doua a secolului XIX şi prima jumătate a secolului al XX−lea au fost angajaţi să picteze şi sculpteze multe biserici din Banat. Familia de sculptori Bosioc este de origine din localitatea Berlişte, Judeţul Caraş−Severin, România dar au avut relaţii de sânge cu Banatul Sârbesc, mai precis cu Nicolinţul, deoarece la sfârşitul secolului XVIII sau începutul secolului XIX, fraţii Avram, Gheorghe şi Şoimul s−au stabilit în această localitate. Până spre sfârşitul secolului al XVIII−lea majoritatea bisericilor au fost construite din lemn iar multe din ele au fost distruse în timpul deselor războaie sau incursiuni ale trupelor otomane pe aceste meleaguri. Curtea de la Viena, la 16 iulie 1779, a adoptat criterii foarte stricte pentru construirea lăcaşelor de cult, astfel că noile biserici trebuiau construite după anumite planuri şi din cărămidă. Unele biserici din satele noastre au fost construite din cărămidă şi înaintea acestei legi ca bunăoară cea din Grebenaţ, construită în 1722, totuşi majoritatea bisericilor de la noi construite din cărămidă au fost zidite în perioada 1800 (Uzdin 1801) – 1930 (biserica din Ovcea). Aceste schimbări au necesitat şi angajarea pictorilor şi sculptorilor de vază români şi străini pentru a picta şi sculpta bisericile din această parte a Banatului.

Altarul bisericii din Nicolinț – detaliu.jpg

Altarul bisericii din Nicolinț – detaliu

Dintre sculptorii care u fost solicitaţi cel mai mult şi care s−au bucurat de o apreciere deosebită în multe localităţi bănăţene, un loc de vază a revenit iscusitului Nistor Bosioc (1850−1921 ) şi celor doi fii ai săi Iosif (1867 – 1951) şi Iuliu (1875 – 1959), apoi nepotului Gheorghe şi strănepotului Nistor junior (1907 – 1988). Aşa cum a consemnat Maria Boisoc, (fiica lui Iuliu, născută în 1923) Iuliu Bosioc împreună cu tatăl şi fratele său au efectuat lucrări în 65 de biserici din Banat, opera lor fiind admirată de mulţi români dar şi străini.

Ionel Turcoane

Literatura: Valentin Mic, Ilie Baba, Biserica din Satu-Nou, Editura Fundaţiei, Novi Sad 1997 Adrian Negru, Impulsurile timpului, Lumina, Drobeta Turnu Severin, 2002.

 

Articole similare selectate pentru tine

Familia de sculptori Bosioc (2)

Sculptorii din Familia Bosioc, în special Iuliu, s−au bucurat de multe recunoştinţe dar şi diplome de onoare de la expoziţiile la care au participat, ca bună oară la Bucureşti, Neapoli, Barcelona, Timişoara, Budapesta, Vârşet…