Fântânile din Petrovasâla, sentinelele istoriei acestei localități

Jan 14, 2016

vladimirovat-fantana.jpg

Petrovasâla este situată în pusta Banatului sârbesc, pe un teren care în trecut nu dispunea de apă potabilă. Primele greutăţi cu care s−au confruntat familiile care au populat acest sat a fost lipsa fântânilor.


Deoarece apa potabilă era căutată la adâncimi foarte mari, săparea acestor fântâni dura o perioadă foarte îndelungată. Astăzi, ele reprezintă o notă de arhitectură rurală care poartă amprenta acelor timpuri demult apuse, având o valoare inestimabilă. Unele din ele au devenit inedite prin modul de construire şi, mai ales, prin modul de întrebuinţare. Este vorba de funcţionarea lor, adică scoaterea apei din adâncuri cu calul. Astfel, au funcţionat pâna în a doua jumătate a secolului trecut, respectiv pâna la apariţia apeductului în sat.

fantana2.jpg

Fântânile cel mai bine păstrate au fost declarate patrimoniu de stat. Ele sunt amplasate în localitatea noastră, pe şoseaua care leagă oraşele Vârşeţ şi Belgrad. Ca atare, sunt foarte interesante pentru turismul din Banatul de sud, fiind construcţii de o raritate mondială. Aşadar, ele sunt santinele ale istoriei acestui sat care au lăsat o amprentă considerabilă în timp şi spaţiu şi o amintire vie în mintea mai multor invitaţi din ţară şi străinătate care au poposit la Petrovasâla.

Aceia care şi−au părăsit satul de naştere şi care actualmente trăiesc prin toate colţurile lumii, le−au rămas în memorie aceste fântâni. Ele sunt elementul de bază care caracterizează această localitate şi−i poartă pecetea pentru eternitate.

Maria Musta

 

Articole similare selectate pentru tine

Școala Generală din Petrovasâla

Localitatea Vladimirovaţ−Petrovasâla a luat naştere în anul 1808 când între localităţile Alibunar şi Satu-Nou se colonizează 121 de familii româneşti din Şama Mare şi 106 de familii româneşti din Clopodia. În anul întemeierii localităţii nu erau condiţii favorabile pentru a se desfaşura nici o formă organizată de învăţământ.

Ş. G. "ÎNTÂI MAI" DIN PETROVASÂLA A ORGANIZAT SĂRBĂTOAREA PRIMĂVERII

Marți, 1 martie curent, Școala Generală "Întâi Mai" din Petrovasâla a fost organizatoare a unei noi ediții a manifestării tradiționale Festivalul Mărțișorului și obiceiurilor populare străvechi dedicate începutului primăverii.

Rusaliile - în spiritul tradiţiei

Petrovicenii, conform tradiţiei strămoşeşti, au pregătit și în acest an un program variat, celebrând astfel Nedeia satului şi hramului bisericesc Pogorârea Sfântului Duh.