Eminescu pe rublă

Jan 15, 2016

eminescu-rubla.jpg

Moneda a fost emisă pentru a comemora centenarul morţii Poetului Naţional al românilor, anul 1989 a fost proclamat la vremea lui Anul Internaţional Eminescu de către UNESCO.


Partea curioasă este că doar Uniunea Sovietică a emis o monedă pentru a celebra centenarul Eminescu - observaţi că este scris MIHAIL, nu MIHAI - versiunea adoptată de eminescologii români. Tot în 1989 a fost deschis muzeul Eminescu de la Iaşi, din Parcul Copou. Moneda e rară şi puţin cunoscută în România. Rubla Eminescu a fost pusă în circulaţie în fosta URSS pe 26 decembrie 1989. A fost bătută la monetăria din Leningrad - azi Sankt-Petersburg. Tirajul a fost de 2 milioane de monede, din care 200.000 de calitate mai bună. Designer: A.V. Baklanov; gravor: I.S. Komşilov. Efigia poetului de pe revers s-a realizat după imaginea ultracunoscută a lui Eminescu bazată pe fotografia făcută de la Praga în tinereţe (informaţie mai puţin cunoscută).

eminescu.jpg

În anul 2000, cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, Banca Naţională a României a emis o monedă omagială, de aur, cu valoarea nominală de 2000 de lei. Tot în anul 2000, cu acelaşi prilej, Banca Naţională a Moldovei a emis la rândul ei o monedă omagială, de argint, cu valoarea nominală de 100 de lei. În anul 2010 Banca Naţională a României a sărbătorit 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, emiţând o nouă monedă omagială, de aur, cu valoarea nominală de 500 de lei. Prima medalie închinată lui Eminescu este realizată chiar în anul morţii sale. Pe medalie este inscripţionat MICHAIL EMINESCU 1849 1889. Anul naşterii este cel trecut în registrul Junimii, renumita societate literară din Iaşi, deci nu 1850, cel acceptat azi. Rubinul încrustat este o adăugare târzie.

Sursa: romaniancoins.org

 

Articole similare selectate pentru tine

Teatrul din Oravița a fost primul teatru din România

Construit în anul 1817, ca o copie la o scară mai mică a celebrului teatru vienez Burgtheatre, Teatrul din Oravița a fost primul teatru din România. Inaugurarea lui s-a făcut în prezența împăratului Francisc I și a împărătesei Augusta Carollina, cu ocazia vizitei lor la Oravița, care au fost prezenți și la primul spectacol jucat aici „Cununa cu lăutari”. În anul 1890, când teatrul din Viena este dezafectat, edificiul din Oravița devine din copie original. Un lucru ciudat este faptul că în toată istoria sa teatrul nu a avut niciodată propria trupă de actori.

Singura imagine de la înmormântarea lui Mihai Eminescu

Acum 126 de ani, pe 17 iunie 1889, Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, era condus pe ultimul său drum. Din singura imagine păstrată de la înmormântarea poetului – un desen realizat de cunoscutul grafician Constantin Jiquidi – se poate observa că Eminescu a fost înmormântat pe o vreme ploiasă şi mohorâtă, unii dintre cei prezenţi având în mână umbrele.

Nevoia de Eminescu

Când pronunţ numele lui, îmi trece prin inimă un fior dintre acelea care o răscoleşte umplând−o de dor tainic. Aud, parcă susurul lin al doinei româneşti coborâtă de undeva, din tăriile cerului, picurându−mi nostalgic, măreţie şi dragoste de neam.