Grigore Vieru, o voce a conştinţei româneşti

Jan 21, 2016

658x0_grigore_vieru.jpg

La 18 ianuarie 2016, s-au împlinit 7 ani de când a trecut în nefiinţă marele poet român Grigore Vieru, clasic al literaturii române basarabene. Am primit cu mare durere şi tristeţe ştirea că, duminică, 18 ianuarie 2009, în urma unui stop de card, a încetat din viaţă mult respectatul şi iubitul poet român Grigore Vieru, unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani.


Renumitul poet a devenit clasic al literaturii române basarabene încă în timpul vieţii şi s-a bucurat de titlul onorific de ”Scriitor al poporului din Republica Moldova".

Marele Poet a debutat editorial, pe când era student, în îndepărtatul an 1957 şi anume cu placheta de versuri pentru copii, ”Alarmă", apreciată de critica literară, pentru ca, în anul 1969, de un succes deosebit de mare în rândul preşcolarilor să se bucure şi cartea lui Grigore Vieru ”Duminica cuvintelor" care a devenit lectură constantă în fiecare grădiniţă. De fapt, o mare cotitură în destinul Poetului a produs-o, în anul 1968, volumul de versuri ”Numele tău", carte apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică, volumul care a devenit obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană, chiar în anul apariţiei.

Incontestabil, stingerea din viaţă a a talentatului scriitor reprezintă o mare pierdere pentru cultura română, o pierdere de nerecuperat pentru toţi care l-au iubit şi respectat, pentru opera, jertfa şi faptele mărinimoase. Plecarea Poetului este o mare pierdere şi pentru colegii lui de condei, prietenii de obârşie şi suferinţă căci, confratele Grigore a fost şi un părinte ocrotitor, prevestitor şi harnic săditor al unor noi răsaduri cu roade de izbândă în conştiinţa românilor basarabeni şi nu numai, ci chiar şi a noastră a consângenilor lui bănăţeni.

dorul-de-grigore-vieru-18444580.jpg

Sunt şi suntem mândri cei care au avut onoarea să-l cunoască, să ne zică Frate, să-i cunoaştem opera mai îndeaproape, să stăm la masă cu marele Poet, la o lecţie practică de exegeză, la un recital sau când glosa ori doar medita melancolic despre destinul fraţilor de peste Prut. Şi ne tălmăcea cu drag durerea şi suferinţa conaţionalilor săi acest creator care a tipărit primul text posbelic în Basarabia cu litere latine. Astfel se face că, Grigore Vieru, care a fost unul dintre cei mai mari poeţi români contemporani, blajin din fire, ne va rămâne în amintire, ca militant brav, veşnic ferice şi firav.

Renumitul poet basarabean, va râmâne în memoria noastră prin dragostea sa pentru limba, cultura şi istoria românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Va rămâne în veşnica noastră amintire ca o ”Voce a conştinţei româneşti" care, a slujit neobosit idealurilor pure ale românismului.

Lucian Marina

 

Articole similare selectate pentru tine