S.C.A. ”Mihai Eminescu”, societatea cu care ne mândrim

Feb 06, 2016

1.jpg

Tradiţionala întâlnire din 2 februarie a S.C.A. „Mihai Eminescu” din Coștei a avut loc pentru prima dată în sala nouă a Şcolii vechi, unde numeroşii membri ai societăţii, împreună cu oaspeţii lor din mai multe localităţi de la noi şi din România, s-au reunit pentru a sărbători ziua societăţii.


Preşedintele Viorel Bălăgean i-a salutat pe cei prezenþi și a menţionat următoarele: „În anii precedenţi, am marcat ziua societăţii noastre la Şcoala nouă, acum ne aflăm pentru prima dată la Şcoala veche. La anul, sperăm să ne întâlnim la primul etaj al căminului cultural, a cărui reamenajare este una dintre priorităţile noastre pentru anul în curs.

Anul 2015 a fost un an al succeselor!Al patrulea an consercutiv, tinerii membri ai societăţii noastre au obţinut Marele Premiu la Festivalul Copiilor. Când vine vorba de teatru, după premiera de la Coştei, copiii au prezentat spectacolul lor în cinci localităţi: Grebenaţ, Uzdin, Sân-Mihai, Nicolinţ şi Torac. Fanfara s-a prezentat la festivaluri şi manifestări culturale, organizate la noi şi în România. În ultimul timp, am pus accentul pe activitatea copiilor, astfel că în jur de zece copii sunt încadraţi în fanfară.

Trupa de teatru „Neica”, după premiera de la Coştei, s-a prezentat la Oraviţa şi la Viena, pe scena Teatrului „Pygmalion”, fiind prima trupă românească de amatori care a avut prilejul să se prezinte în Europa de Apus. Sucesse frumoase au avut formaţia de dansatori şi grupul vocal „Fetele de la Coştei”. Putem afirma că toate secţiile şi-au realizat cele propuse”, a afirmat Viorel Bălăgean.

2.jpg

Orchestra la marcarea zilei S.C.A. ”Mihai Eminescu”, maieștrii Ilia Vinu, Viorel Tăicuna, Nelu Iencea, Marijan Pitik, Petru Purenda, Ionică Butan, Alberto Păuța și tinerele speranțe David Butan, Emanuel Tăicuna, Cornel Stepan și oaspetele (și ginerele Coșteiului) prof. Ionel Drăghici.

În continuare, Bălăgean a conferit diplome pentru merite deosebite la păstrarea culturii şi identităţii naţionale Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române, Adunării Comunei Vârşeţ, CPE „Libertatea”, Şcolii din loc, precum şi celor care au contribuit la succesele realizate de membrii SCA „Mihai Eminescu” în anul 2015.

Mariana Stratulat

 

Articole similare selectate pentru tine

Un episod premergător apariției ziarului ”Nădejdea” din Vârșeț

Un Comitet de iniţiativă ad−hoc constituit, a lansat la Coştei, la 27 martie 1927, un apel către românii din Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, ce avea trei subtitluri extrem de sugestive: »Pentru organizarea tuturor românilor«, »Care este politica reală a românilor?« şi »Necesitatea apariţiei unui ziar românesc«. Documentul este în ahiva episcopiei Caransebeş şi nu este inventariat.

Trupa de Teatru Neica, 1980

Trupa de teatru ”Neica” din Coștei, la finea spectacolului ”Eminescu și Veronica”, 1980

Trupa de Teatru ”Neica” din Coștei la Pygmalion în Viena

Membrii Trupei de Teatru ”Neica” ce funcționează în cadrul S.C.A. ”Mihai Eminescu” din Coștei, au contribuit în seara zilei de 24 octombrie 2015 la înfăputirea istoriei, prezentându-se ca prima trupă românească de amatori de la noi, în Sala de spectacole a Teatrului ”Pygmalion” din Viena.