Planul Germaniei pentru salvarea zonei Schengen

Feb 07, 2016

shengen.jpg

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, solicită măsuri suplimentare de securizare a frontierelor externe ale Uniunii Europene, explicând că acest lucru este necesar pentru menţinerea zonei de liberă-circulaţie Schengen.


Angela Merkel, criticată dur pentru toleranţa faţă de venirea imigranţilor extracomunitari în Germania şi în Uniunea Europeană, se confruntă cu scăderea dramatică a popularităţii. Cancelarul german se va deplasa luni în Turcia, pentru a discuta cu premierul Ahmet Davutoglu despre soluţii pentru limitarea numărului imigranţilor clandestini. De asemenea, Comisia Europeană a avertizat recent Grecia că riscă excluderea din Spaţiul Schengen dacă nu va remedia până în luna mai "deficienţele grave" în securizarea frontierei externe a Uniunii Europene.

Declaraţia Angelei Merkel vine în contextul în care Comisia Europeană a propus în decembrie un proiect de înfiinţare a unei forţe de poliţie de frontieră comune, care să aibă în jur de 1.500 de membri şi care să poată fi mobilizată rapid la frontierele externe ale UE, în cazul unei crize, aşa cum este cea a imigranţilor şi refugiaţilor. Decizia mobilizării acestor trupe la frontiera externă a UE, deci implicit la frontierele aflate în această poziţie – precum Grecia, Italia, dar şi România, Bulgaria sau Polonia – ar urma să se facă printr-o decizie centralizată la nivel european. Statele naţionale ar putea să răstoarne o astfel de decizie de mobilizare a acestor trupe, printr-o majoritate care să se opună prin vot.

Propunerea Comisiei Europene trebuie avizată de Parlamentul European şi votată în Consiliul European, de către liderii fiecărui stat membru al UE, deci este departe de a intra în vigoare. Proiectul se bucură de susţinerea Franţei şi Germaniei, cele mai puternice voci la nivel de decizie europeană, dar şi a Italiei, afectată de valurile de migranţi, însă trezeşte suspiciuni în cazul Poloniei sau Greciei – ţară care a refuzat mult timp să solicite ajutor european pentru a gestiona fluxul de imigranţi cu care se confrunta.

Până în prezent, România, ţară cu frontieră externă a UE, nu a exprimat un punct de vedere contrar. „România susţine implementarea tuturor măsurilor necesare pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi pentru garantarea securităţii interne, menţinându-se, totodată, principiul libertăţii de circulaţie în interiorul Uniunii”, arată un comunicat de presă al Guvernului.

Astfel, prin acest proiect, în cazul unei crize la o frontieră externă a UE, aşa cum se întâmplă cu fluxul masiv de refugiaţi şi imigranţi dinspre Orientul Mijlociu, la graniţa Greciei, UE ar putea interveni rapid pentru a ţine sub control situaţia, chiar dacă ţara respectivă unde se află frontiera externă a UE s-ar opune sau nu ar considera necesară asistenţa.

Sursa: gandul.info

 

Articole similare selectate pentru tine

În Germania peste 1.000 de islamiști gata de atac

Un număr de aproximativ 1.100 de islamiști bănuiți că ar intenționa să recurgă la acțiuni violente se află în prezent în Germania, dintre care 430 sunt considerați extrem de periculoși și pregătiți să comită în orice moment un delict grav, a avertizat șeful serviciului german de informații interne, citat de agenția EFE.

Germania, număr record de cetățeni cu rădăcini străine

Aproximativ 19,3 milioane de persoane din totalul populației Germaniei au origini străine, potrivit datelor publicate de Biroul german de statistică. Acest număr a crescut cu 4,4% în 2017 față de anul 2016. Cei 19,3 milioane de cetățeni s-au născut fie în alt stat, fie au un părinte cu o altă naționalitate.