Românii din Bulgaria se luptă să-și păstreze limba și tradițiile

Feb 08, 2016

romanii-din-bulgaria-730x430.jpg

Atât în Serbia cât și în Bulgaria, există o tendință agresivă de asimilare a românilor, pe care nici una dintre cele două țări nu vrea să-i recunoască ca și minoritate românească. Ca urmare a difuzării în cadrul emisiunii “Lumea și noi” a patru documentare despre românii din Bulgaria, Editura Academiei Române a decis să facă o donație de 41 de titluri de carte Bibliotecii Albotina din Vidin. Astfel, cărțile vor putea ajunge la etnicii români din Bulgaria, care luptă să își păstreze limba și tradițiile.


Donația se desfășoară cu sprijinul Muzeului de Artă Calafat “Palatul Marincu”, al Fundației “Aplomb” și al TVR Internațional în cadrul unui eveniment cultural organizat de Primăria și Casa de Cultură din Calafat, oraș înfrățit cu Vidinul, și Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria.

Românilor din Bulgaria le este tot mai greu să-și păstreze limba, tradițiile și identitatea. Satele locuite de români sunt scurse de taxe dar investițiile lipsesc cu desăvârșire, satele românilor fiind într-o stare jalnică, fără infrastructură, fără drumuri, fără electricitate în școlile românești! Românii care fac eforturi să-și educe copiii pe cont propriu în scoli particulare sunt amenințați cu pierderea locurilor de muncă! Bulgaria adoptă aceeași atitudine față de români exact ca și Serbia sau Ucraina!

Sursa: glasul.info

 

Articole similare selectate pentru tine

Țaratul de Vidin

Pentru că unii fac bășcălie, din necunoaștere a istoriei, referitor la ideea „unirii” celor trei județe bulgare: Vidin, Montana și Vrața, cu România, idee nefezabilă, după părerea mea, trebuie să facem un recurs la istorie!

Pobiti Kamani, pădurile de piatră din Bulgaria

De-a lungul coastei bulgare a Mării Negre, se află 18 situri geologice cu stâlpi de piatră, întinse pe o suprafață de 43 de kilometri pătrați. Fiecare sit are un număr diferit de coloane sau straturi de coloane, îngrămădite unele peste altele.

Descoperiri arheologice importante în Bulgaria

Epoca Sumer este considerată cea mai veche civilizaţie cunoscută, datând de la sfârşitul mileniului al IV-lea î.e.n. Sumerienii au trăit în Mesopotamia, pe teritoriul actualului stat Irak. Totuşi, cel mai vechi oraş din Europa a fost descoperit recent în Provadia, lângă nişte mine de sare din Bulgaria. Locul are mai mult de 7.000 de ani, conform criteriilor mesopotamiene, cu 1000 de ani înaintea epocii Sumer.