S.C.A. ”Eminescu” din Coștei - mândri de cele realizate

Feb 20, 2016

eminescu.jpg

În anul 2015, membrii S.C.A. ”Eminescu” din Coștei au desfășurat o activitate culturală fructuoasă. Amănunte aflăm de la Ilia Capeț, președintele acestei societăți, care este totodată și dirijorul fanfarei.


  • Activitatea noastră pe anul 2015 constă în deplasări în țară și România, participări la festivaluri și organizarea unor manifestări de amplaore în satul nostru. Le voi prezenta în mod chronologic. Activitatea noastră propriu-zisă începe la 15 ianuarie, de Ziua Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu. Societatea noastră îi poartă numele și este firesc ca la data amintită să avem Adunarea Anuală, la care, așa cum se obișnuiește, am prezentat raprotul de activitate pe anul trecut și planurile pentru anul în curs. Activitatea din 2015 ne-am început-o în sfântă zi de sărbătorare, la Catedrala Ortodoxă Română din Vârșeț, unde ne-am prezentat la slujba de Înviere. Tot la slujba de Înviere ne-am prezentat și la biserica din satul nostru. De Rusalii, ne-am prezentat la Crucea cu Patru Stâlpi, care reprezintă un focar de credință al satelor Coștei, Sălcița, Iablanca și Vrani din România.

De sfânta sărbătoarea a Înălțării Domnului, numită în popor Ispas, la Catedrala Ortodoxă Română din Vârșeț i-am întâmpinat pe Înaltpreasfințirul Mitropolit al Banatului și pe P.S. Episcopul Daniil al Daciei Felix. În aceeași zi, la Coștei am organizat câteva jubilee importante: 20 de ani de la înființarea Festivalului Fanfarelor, sfințierea troiței din fața bisericii, sfințiere plăcii memoriale de pe casa lui Ion Rotariu-Cordân, cinstind astfel memoria dirijorului nostru trecut în neființă. A fost un momemnt de mare sensibilitate, la care au participat un număr impresionat de oasepți de la noi și din România. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, însoți de P.S. Episcopul Daniil și un sobor de preoți, iar în cadrul programului cultural-artistic și-au dat aportul fanafre din mai multe localități de la noi. După toate cele, ne-am prezentat cu brio la Festivalul ”Trompeta Bănățeană” de la Satu-Nou. În zilele de 27 și 28 septembrie ne-am prezentat la Festivalul ”Toamna Severineană” de la Drobeta Turnu Severin (România). Împreună cu fanfarele din Râtișor și Satu-Nou ne-am prezentat la Festivalul Germanilor din localitatea Staierdorff (România), unde am lăsat o impresie foarte plăcută, fiind răsplătiți cu aplauze frenetice de numeroșii spectatori.

În anul 2015 ne-a revenit onoarea de a ne prezenta la Novi Sad, la Jubileul de 40 de ani ai Televiziunii Voivodina. Membrul nostru, Kevin-Sorin Dalea, solist instrumentist la clarinet, a fost premiat la Festivalul Copiilor, iar Alberto Păuța a cucerit premiul I pentru debut la Marele Festival de la Uzdin, la categoria soliștilor instrumentiști. Cu melodii populare și cu tradiționalul ”La mulți ani” ne-am prezentat pe la casele membrilor societății noastre, la Crăciun, Revelion și de Sfântul Ioan Botezătorul. A fost un an plin de realizări frumoase, dar începutul anui acesta a fost marcat de un eveniment trist. Recent a trecut în neființă un membru al societății noastre, fanfaristul Cornel Cioboran. Fiind tânăr, am decis să amânăm ziua festivă a Societății. Când va avea loc această festivitate - se va stabili pe parcurs, ne informează președintele Capeț.

De la interlocutorul nostru mai aflăm că pe data de 1 martie vor organiza un eveniment cultural de amplaore – prima ediție a Festivalului Mărțișorului, la care își vor da aportul fanfare, coruri, formații folclorice și soliști vocali și instrumentiști, de la noi și din România. Organizatori vor fi S.C.A. ”Eminescu”, Grupul de Cetățeni ”Pentru un Vârșeț mai bun” și Asociația Civică ”Românii Independenți” din Serbia.

Mariana Stratulat

 

 

Articole similare selectate pentru tine

Un episod premergător apariției ziarului ”Nădejdea” din Vârșeț

Un Comitet de iniţiativă ad−hoc constituit, a lansat la Coştei, la 27 martie 1927, un apel către românii din Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, ce avea trei subtitluri extrem de sugestive: »Pentru organizarea tuturor românilor«, »Care este politica reală a românilor?« şi »Necesitatea apariţiei unui ziar românesc«. Documentul este în ahiva episcopiei Caransebeş şi nu este inventariat.

Trupa de Teatru Neica, 1980

Trupa de teatru ”Neica” din Coștei, la finea spectacolului ”Eminescu și Veronica”, 1980

Trupa de Teatru ”Neica” din Coștei la Pygmalion în Viena

Membrii Trupei de Teatru ”Neica” ce funcționează în cadrul S.C.A. ”Mihai Eminescu” din Coștei, au contribuit în seara zilei de 24 octombrie 2015 la înfăputirea istoriei, prezentându-se ca prima trupă românească de amatori de la noi, în Sala de spectacole a Teatrului ”Pygmalion” din Viena.