În cinstea primei generaţii de masteranzi români

Feb 27, 2016

1.jpg

Ziua de 18 februarie a fost una istorică pentru învăţământul în limba română din din Banatul sârbesc, deoarece la data amintită, în incinta Academiei Pedagogice din Vârşeţ, a avut loc promovarea primei generaţii de studenţi români care urmează studiile univeristare de master la Facultatea de Învăţători din Belgrad – secţia Vârşeţ. Festivitatea a fost onorată de prezenţa Anişoarei Ţăran, coordonatoare a Departamentului pentru învăţământ al Consiliului Național Român şi a domnului Dan Nicolae Constantin, consulul general al Consulatului României la Vârşeţ.


Cei prezenţi au fost salutaţi de prof. dr. Marinel Negru, care cu acest prilej, a menţionat următoarele: „În acest an universitar, când se rotunjesc opt decenii de învăţământ pedagogic în limba română la Vârşeţ, iată că marcăm un alt eveniment deosebit - faptul că am înscris primul grup de studenţi la studii universitare de master în limba română la Facultatea de Învăţători din Belgrad, secţia Vârşeţ.

Inspiraţi de experienţa colegilor de la Catedra de limba sârbă din Belgrad a facultăţii noastre, am apelat la iscusinţa şi bunăvoinţa unora dintre profesorii noştri care în calitate de invitaţi au ţinut cursuri din domeniile lor de specialitate, cultura exprimării, istorie, literatură pentru copii şi altele. Suntem convinşi că studenţii cursanţi au beneficiat de sprijin considerabil în îmbogăţirea şi extinderea cunoştinţelor de specialitate. Alături de cuvintele de mulţumire pentru efortul depus profesorilor invitaţi, le vom înmâna câte o diplomă specială din partea conducerii Facultăţii de Învăţători a Univeristăţii din Belgrad. Nu în ultimul rând, mulţumim şi conducerii Şcolii de Înalte Studii de Specialitate pentru Educatori „Mihailo Palov” pentru toate oportunităţile de colaborare colegială şi instituţională, precum şi studenţilor de la profilul educatori, care prin participarea lor directă sporesc granuarea acestui moment”.

2.jpg

A luat cuvântul profesorul Aleksandar Stojanović, coordonator al Departamentului Facultăţii de Învăţători din Vârşeţ, care a transmis salutări din partea decanului Facultăţii de Învăţători din Belgrad, prof. dr. Damir Mandić, ca în continuare să înmâne recunoştinţe pentru contribuţii inestimabile şi afirmare în domeniului învăţământului, colaborarea reuşită şi promovarea facultăţii, următorilor profesori: prof. dr. Ileana Magda, prof. dr. Adrian Negru, lect. univ. dr. Brânduşa Juica şi prof. dr. Mircea Măran.

Prof. dr. Eugen Cinci, directorul adjunct al Şcolii de Înalte Studii de Specialitate pentru Educatori „Mihailo Palov“ din Vârşeţ, a menţionat între altele: „Azi avem prilejul să salutăm prima generaţie care urmăresc cursurile în limba română la studiile de master şi doresc să îmi exprim bucuria că în acest edificiu, de ani de zile, funcţionează în bune condiţii Şcoala de Înalte Studii de Specialitate pentru Educatori şi secţia Facultăţii de Învăţători. Sperăm ca acest demers să continue şi pe viitor în spiritul multilingvismului şi multiculturalităţii. La şcoala noastră, pe lângă cursurile în limba sârbă şi limba română, mai avem o secţie în limba rromă, şi astfel suntem unici poate în Europa“.

În numele primei generaţii de masteranzi, s-a adresat Flavia Ghilezan: „Suntem deosebit de fericiţi şi deopotrivă emoţionaţi pentru faptul că numele nostru se înscrie pe prima pagină a istoriei învăţământului univeristar la nivel de master de la noi. Evenimentul deosebit pa care îl marcăm astăzi, sperăm să devină o tradiţie. Mulţumim tuturor profesorilor care ne-au avut în grijă şi ne-au iniţiat în învăţarea meseriei de dascăl, o profesie nobilă care cere mult sacrificiu şi mult mai multă iubire. Ne vom strădui să le mulţumim prin a conduce la rândul nostru paşii micuţilor, care ne voi fi încredinţaţi“.

3Klaudija-Kotec,-Virđinija-Đina-şi-Firuca-Čina.jpg

Claudia Coteț, Virginia Gina şi Firuța Cina

În continuare, cei prezenţi au avut prilejul să urmărească sceneta „La şezătoare“, realizată de studenţii Şcolii de Înalte Studii de Specialitate pentru Educatori „Mihailo Palov“ şi secţiei Facultăţii de Învăţători. În distribuţie au figurat următorii studenţi: Adrian Ţăran (Livi, Povestitorul), Virginia Păsulă (Aurica, soţia lui Livi), Firuţa Cina (Alexandra, fiica lor), Claudia Coteţ (Ana, sora lui Livi), Miloš Radaković (Moş Pau, tatăl lui Livi şi al Anei); sufleor: Nela Ilin, muzica: dr. Eugen Cinci; coordonatori: lect. univ. dr. Brânduşa Juică şi dr. Eufrozina Geroneanţ.

Dr. Eufrozina Greoneanţ, autoarea textului, a declarat următoarele: „Această scenetă a fost pregătită iniţial pentru un Festival al Tineretului Intercultural de la Alba Iulia, unde a avut mare succes. Este un fragment din sceneta în grai bănăţean „La şezătoare“, un obicei ce aparţine vremurilor trecute când se adunau în serile lungi de iarnă, rudele, vecinii, prietenii. Şezătorile aveau scenariu lor bine stabilit – femeile se îndeletniceau cu lucruri de mână, iar bărbaţii jucau cărţi, se discutau evenimentele de pe uliţa satului şi se puneau la cale logodne”.

Momentul istoric prilejuit de festivitatea organizată în cinstea primei generaţii de studenţi români la studii de master la Facultatea de Învăţători din Belgrad – secţia Vârşeţ, a fost presărat cu parfumul vremurilor de demult ce s-a revărsat din scenetă şi vocea caldă a Firuţei Cina, trezind în inimile celor prezenţi emoţii şi mândrie.

Mariana Stratulat

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.