Sărbătoarea primăverii la românii din Serbia

Mar 03, 2016

1.jpg

În pitoreasca localitate Coștei, un focar de răspândire a culturii, tradiției și obiceiurilor românești din Serbia, marți,1 martie a.c. a derulat Festivalul  Mărțișorului organizat de Asociația de intetes obștesc "Românii Independenți din Serbia" (RIS), S. C. "Eminescu" și Asociația "Pentru Un Vârșeț mai Bun".


La Festival au participat circa 600 de participanți, oaspeți și invitați de onoare și un număr record de spectatori, astfel Sala Căminului Cultural a fost neîncăpătoare pentru iubitorii muzicii, în stradă erau sute de oameni care ascultau de acolo spectacolul fiindcă sala nu i-a mai încăput. Organizatorii au oferit pentru fiecare domnișoară și doamnă prezente la Festival un mărțișor.

Ediția inaugurală a început cu binecuvantarea manifestării de Preasfinția Sa, Daniil, episcopul "Daciei Felix". Ilia Capeț, președintele Comitetului Local de Organizare a rostit un cuvânt de salut, a adresat un mesaj de bun venit tuturor celor prezenți la Coștei. Andrei Sârbulescu,  reprezentantul DPRRP din cadrul MAE a citit mesajul Ministrului Delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, iar Dan Constantin, Consulul României la Vârșeț a menționat importanța păstrării tradiției și obiceiurilor românești la românii din Serbia. În cuvântul de salut, Branislav Matić, în numele asociației "Pentru un Vârșeț mai Bun" a subliniat relațiile tradiționale de prietenie între cele două state, România și Serbia și a ținut să mulțumească și felicite pe toți cei care s-au impicat în organizarea Festivalului Mărțișor.

2.jpg

Onoarea de a inaugura Festivalul Mărțișorului - Coștei 2016 a revenit lui Dorinel Stan, președintele RIS-ului, care a vorbit cu cuvinte alese despre cultura, tradiția și moștenirea românească în Serbia. Contribuția localității Coștei la propășirea idealurilor naționale și  spirituale ale românilor din Serbia este deosebită și marcantă.

Festivalul s-a încheiat, urcând pe scena Căminului Cultural din Coștei trei fanfare reprezentative. Anume: fanfara S.C. "Eminescu" din Coștei, "Doina" din Râtișor și "Tineretul" din Satu-Nou, sub bagheta dirijorului Ilia Capeț care au interpretat atât de armonios melodii patriotice românești, ridicând în picioare spectatorii evenimentului. Prezentarea programului Festivalului a fost încredințată crainicilor Virginia Muncian și Rodica Mitrovici-Panciovan într-o ambianță scenografică creată de Marin Gașpăr.

7.jpg

Programul Festivalului a durat patru ore, iar toți participanții au primit Diplome de participare acordate de organizatori (Românii Independenți din Serbia, S. C. "Eminescu" și "Pentru un Vârșet mai Bun").

Am fost martorii unui eveniment de excepție pentru etnicii români din Serbia, ediția inaugurală a Festivalului  Mărțișorului a fost pe deplin reușită, iar gazdele iau întâmpinat cu mărțișoare și inimile deschise pe toți care au venit să fie alături de ei la manifestarea de suflet. În partea a doua a Festivalului, începând cu ora 21.00, cei circa 180 de participanți, oaspeți și invitați  au urat bun venit primăverii la "Balul Mărțișorului".

Festivalul Mărțișorului, ediția a I-a, Coștei 2016 și Balul Mărțișorului au reușit să unească suflarea românească din Serbia în jurul unei vechi și frumoase tradiții românești -Mărțișorul.

Sursa: ris.org.rs

 

Articole similare selectate pentru tine

Mărțișorul, vechi simbol păgân

Cercetări arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei (localitate componentă a municipiului Drobeta-Turnu Severin) au scos la iveală amulete formate din pietricele vopsite în alb și roșu, ce erau purtate la gât, datând de acum circa 8 000 ani. Asta ar fi considerat cel mai vechi mărțișor descoperit până acum.