Acordurile bilaterale dintre Serbia și România

Mar 11, 2016

12800375_817796408343088_4368487400920485826_n.jpg

Republica Serbia de la Republica Federală Iugoslavia, a cărei membră a fost, a preluat patru acorduri privind protecţia reciprocă a minorităţilor naţionale.


În anul 2015, Serbia a intrat într-o nouă etapă de tratative privind aderarea la Uniunea Europeană. În această etapă, de interes major este înfăptuirea prevederilor din capitolele 23 şi 24 care se referă la drepturile omului şi ale minorităţilor naţionale.

Vineri, 26 februarie 2016, Centrul pentru Regionalism, în fruntea căruia se găseşte Alexandar Popov, a organizat la Novi Sad o masă rotundă la care s-a dezbătut statutul actual şi situaţia în care se găseşte minoritatea naţională română din Serbia. Baza pentru dezbateri l-a constituit Raportul preliminar despre activitatea Comisiei Interguvernamentale Mixte a Serbiei şi României, întocmit de cercetătoarea Jelena Perković, care a analizat care sunt şi cum se înfăptuiesc Recomandările de la şedinţele Comisiei Mixte.

Este demn de menţionat faptul că la reuniune au fost invitaţi reprezentanţii secretariatelor provinciale competente, ombudsmanul oraşului Novi Sad şi ombudsmanul provincial, precum şi reprezentanţii Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia, în frunte cu magistrul Marcel Drăgan, secretarul Consiliului. Dumnealui a vorbit, la subiect, despre problemele constatate la cele două întâlniri ale Comisiei Mixte, care au avut loc la 23 noiembrie 2009 şi la 22 mai 2011.

La discuţii s-a reliefat că în urmă cu mai mult de un deceniu Serbia a semnat cu Macedonia, Croaţia, Ungaria şi România acorduri bilaterale privind protecţia drepturilor minorităţilor naţionale, dar, după cum s-a constatat, încă nu se beneficiază în măsură suficientă de înfăptuirea prevederilor din aceste acorduri bilaterale, respectiv de aplicarea Recomandărilor de la şedinţele comisiilor mixte care sunt mecanisme importante pentru operaţionalizarea dezideratelor.

La lucrările mesei rotunde au participat şi Excelenţa Sa Dragomir Radenković, ambasador în Ministerul de Externe al Serbiei, de altfel fost consul general al ţării noastre la Timişoara şi un timp membru al Comisiei Mixte, apoi Milorad Đurić, fost secretar provincial pentru Cultură şi Informare Publică, fost copreşedinte al Comisiei Mixte. La lucrările mesei rotunde au participat şi reprezentanţi ai Radioteleviziunii Voivodinei. Astfel, Jovan Bačić, directorul Unităţii de gestiune ,,Tehnica şi tehnologia” Radioteleviziunii Voivodinei a reliefat contribuţia postului public mass-media la informarea minorităţii române de pe întreg teritoriul Serbiei.

La discuţii au participat şi prof. Anişoara Ţăran, coordonatoarea pentru învăţământ şi Nicu Ciobanu, coordonatorul pentru informarea publică a Consiliului Naţional, care la fel au subliniat însemnătatea înfăptuirii Recomandărilor Comisiei Mixte, atât pentru dezvoltarea colaborării bilaterale, cât şi pentru îmbunătăţirea situaţiei în domeniul înfăptuirii drepturilor minorităţilor naţionale.

Lucian Marina

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua Națională a Serbiei va fi sărbătorită la Iulius Mall Timișoara

Iulius Mall din Timișoara invită, sâmbătă, 13 februarie a.c., pe toți cei interesați să afle mai multe despre tradiţia sârbească.

Vodița, principalul loc de pelerinaj din Serbia

Eparhia Sfântului Nicolae din Ruski Krstur a fost înființată la 6 decembrie 2018 prin ridicarea fostului Exarh Apostolic pentru greco-catolicii din Serbia. Prea Sfinţitul Dzuro Dzudzar, episcopul greco-catolic, Exarh Apostolic de Serbia şi Muntenegru a fost numit primul guvernator al eparhiei.

Serbia a introdus închisoarea pe viaţă în cazurile de viol şi crimă când victimele sunt copii

Noua lege din Serbia a fost iniţiată de Fundaţia care poartă numele Tianei Jurić, o adolescentă răpită, violată şi ucisă în 2011. În acest timp, în România, în numai câteva zile de la crima din Caracal, s-au strâns peste 140.000 de semnături pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.