ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ A CONSILIULUI NAŢIONAL ROMÂN, LA ZECE ANI DE EXISTENŢĂ (III)

Mar 20, 2016

2.jpg

La 22 martie 2008, în orele serii, în sala Căminului Cultural ,,Doina” din Uzdin, s-a desfăşurat un minunat concert de muzică populară românească, susţinut de Orchestra de Muzică Populară şi Corul Consiliului Naţional Român, alături de mai mulţi tineri şi talentaţi solişti vocali şi instrumentişti de la noi. La concert au onorat cu prezenţa lor  Daniel Petrovici, preşedintele C.N.M.N.R., Teodor Dorobanţu, consulul României la Belgrad şi maestrul coregraf Ciprian Cipu din Timişoara.


În deschiderea concertului, Orchestra de Muzică Populară a Consiliului Naţional Român, dirijată de maestrul Lucian Petrovici, a interpretat melodiile ,,Barbu Lăutaru” şi,,Banul Mărăcine”. În continuare, a evoluat corul CNR dirijat de Todor Petrovici, ca apoi Orchestra să îi acompanieze următorii solişti vocali şi instrumentişti: Crăciun Creţu (clarinet), Violeta Ilievici, Lidia Cina (vioară), Jaclin Puia, Adrian Trică (clarinet), Albina Creţu, Darian Rachitovan (vioară), Cristina Planianin-Simici, Marinel Dimitirev (acordeon), Aurelian Pancaricean (saxofon), Cristina Cojocar, Ionel Magda (saxofon), Alina Cojocar, Graţian Petrovici (acordeon) şi Mariana Ocolişan Petrovici. Pe parcursul serii, Orchestra dirijată de Lucian Petrovici a interpretat o suită bănăţeană şi joc de doi din Banat.

Programul a fost prezentat de crainica Georgeta Măran, după un scenariu scris de Vasa Barbu. La buna desfăşurare a concertului au contribuit: maestrul de sunet Vlada Žeželj, coordonatorul tehnic Todorel Raşa şi coordonatorul artistic Petru Popa, care a semnat  regia muzicală.

Concertul prilejuit la Uzdin de Corul şi Orchestra CNR şi de soliştii vocali şi instrumentişti invitaţi a adus bucurii şi satisfacţii iubitorilor de muzică populară românească, ei plecând acasă cu  impresii frumoase.

Orchestra de muzică populară a CNR dirijată de Lucian Petrovici ne-a oferit profunde trăiri artistice şi în seara zilei de 7 decembrie 2008, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a Minorităţii Române din Serbia.

În anul 2008, sărbătoarea naţională a minorităţii române a fost marcată prin programul festiv şi expoziţia de port popular românesc, organizate în sala de muzică şi congrese a Centrului Sportiv şi de Afaceri ,,Millennium” din Vârşeţ. Sărbătoarea românilor a fost onorată de înalte oficialităţi de stat, preşedinţi de comune şi repezentanţi ai autoguvernării locale, primari, feţe bisericeşti, personalităţi ale culturii şi creaţie, oaspeţi din România şi, nu în ultimul rând, a românilor de pe aceste meleaguri, fiind sprijinită de Consiliul Executiv al Voivodinei şi Comuna Vârşeţ.

În faţa drapelului Serbiei şi României, corul Consiliului Naţional, dirijat de Todor Petrovici, a interpretat imnul celor două state. Orchestra CNR,  dirijată de Lucian Petrovici a interpretat mai multe suite de melodii populare româneşti şi sârbeşti. În program s-au prezentat următorii solişti vocali şi instrumentişti: Firuţa Cina, Cristian Giugea (acordeon), Alina Cojocar, Cristian Traicovschi (fluier), Lidia Cina (vioară), Daniel Lazăr (vioară), Adrian Trică (clarinet), Mariana Ocolişan-Petrovici şi Slavko Mitrović (acordeon). În finalul serii, Orchestra CNR a acompaniat-o pe cea mai solicitată şi talentată solistă a Banatului, Andreea Voica, ea s-a prezentat alături de soţul ei Deian Galetin, un virtuoz al acrodeonului de faimă internaţională.

Pe post de coordonator al spectacolului s-a aflat Petru Popa, care a semnat şi regia muzicală. Programul a fost prezentat de Monica Boldovină, după un scenariu realizat de Marcel Drăgan.

În anul 2009, după cum am mai menţionat, Orchestra CNR s-a prezentat cu două concerte la Ecica şi la Marele Festival organizat în această localitate.

Pe 27 mai 2010, Orchestra CNR s-a prezentat la marcarea jubileului de 65 de ani de existenţă şi apariţie neîntreruptă a C.P.E. „Libertatea” din Panciova. Cu acest prilej, Orchestra dirijată de maestrul Lucian Petrovici, a oferit publicului prezent momente de excepţie în compania cântecelor îndrăgite din repertoriul bogat al folclorului românesc, acompaniindu-i pe următorii solişti vocali şi instrumentişti: Todor Vinca, Firuţa Cina, Lidia Cina, Violeta Ilievici, Cristian Giugea, Cristina Cojocar, Daniel Lazăr şi Lucian Petrovici. Orchestra a fost coordonată de Petru Popa, căruia aparţine şi regia muzicală.

Tot în anul 2010,  a concertat la Uzdin, la Alibunar şi la Marele Festival organizat la Uzdin, unde i-a acompaniat pe soliştii vocali şi instrumentişti, pe premiaţii la spectacolul de gală şi pe participanţii la concursul internaţional.

La invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Alba, Ion Dumitrei, de a sărbători împreună Ziua Naţională a României şi de a participa la Congresul Spiritualităţii Româneşti, o delegaţie a Consiliului Naţional Român din Serbia, condusă de preşedintele Daniel Petrovici, în ziua premergătoare importantelor evenimente care au avut loc la Alba Iulia în anul 2011, a iniţiat un dialog deosebit de util în ceea ce priveşte modalitatea de colaborare între cele două instituţii. La această importantă întâlnire, din delegaţia CNR au mai făcut parte: Marcel Drăgan, Nicoleta Oprea, Lenuţa Ţăran, Todor Doru Ursu (Institutul Cultural Român) şi Nicu Ciobanu (Casa de Presă şi Editură „Libertatea”).

1.jpg

Orchestra și frații Marin și Roman Bugar

A doua zi, Orchestra Consiliului Naţional Român, prin concertul susţinut la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, a adus fiori de muzică autentică şi ritmuri bănăţene în oraşul Marii Uniri. A fost o seară de excepţie,  închinată participanţilor la Congresul Spiritualităţii Româneşti, dăruită zilelor de sărbătoare. Pe lângă orchestră au participat şi solistele vocale: Marina Jurca, Alina şi Cristina Cojocar, Violeta Ilievici, Alexandra Rancovici şi soliştii instrumentişti: Nelu Iencea, Dorel Cina, Daniel Lazăr şi Roman Bugar, precum şi corul bărbătesc din Ecica.

Orchestra a concertat sub bagheta dirijorului Roman Bugar. Coordonarea tehnică a fost realizată de Todorel Raşa. Acest concert a fost primul pas în colaborarea Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române cu judeţul Alba.

Tot în acest an, conform tradiţiei, Orchestra s-a prezentat la Marele Festival organizat la Coştei, precum şi la tradiţionalul concert de iarnă, care s-a desfăşurat  la Vârşeţ.

În perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2012, a avut loc cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea”, Sibiu, România, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradţionale „Cindrelul – Junii Sibiului”. La acest festival, orchestra Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române a primit invitaţie din partea doamnei Slivia Macrea, managerul festivalului. Alături de  Orchestra CNMNR, pe scenă au mai evoluat Mariana Ocolişan-Petrovici, solista orchestrei, Nelu Iencea, saxofon, deţinătorul premiului I la ”, Stana Stepănescu şi preotul Cristian Pomohaci, care a fost acompaniat pentru prima dată de această Orchestră la MarFestivalul „Măria Tănaseele Festival de la Torac.

Spectacolele au avut loc pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor  din Sibiu, unde au fost aşteptaţi peste 600 de artişti din toată ţara şi diasporă. În fiecare seară, cele mai valoroase ansabluri din România şi disporă au prezentat adevăratul regal al cântecului şi jocului românesc.

Orchestra CNMNR a evoluat sub bagheta dirijorului Roman Bugar, coordonator artistic fiind Petru Popa, iar coordonator tehnic Todorel Raşa. „Au fost trei zile de experienţă de neuitat, unde am avut ocazia să vedem la un loc şi să simţim suflarea şi cultura românească din toate colţurile ţării. Orchestra a evoluat cu brio, fiind chemată la „bis” de mai multe ori de publicul spectator, care a umplut sala până la refuz”, a declarat la reîntoarcere Todorel Raşa, coordonatorul tehnic al Orchestrei.

Foto: Sărbătoarea națională a minorității române a fost marcată și prin concertul suținut de Orchestra CNMNR – Centrul Sportiv și de Afaceri „Millenium”, Vârșeț, decembrie 2008

Mariana Stratulat

 

Articole similare selectate pentru tine

Orchestra C.N.M.N.R.S. la Sibiu

În perioada 3 - 8 august, la Sibiu s-a desfășurat Festivalul Internațional de Folclor ”Cântecele Munților”, cel mai mare și vechi festival tradiţional al Sibiului, în care este celebrat portul şi muzica populară din șase ţări - Germania, Republica Chile, Serbia, România, Cipru și Mexic.