Simpozionul „Tradiţii de Făşanc, la noi şi peste hotare”

Mar 23, 2016

11202082_825344670921595_6464852103849819776_n.jpg

Începând de anul trecut, Făşancul este mai bogat cu un eveniment. La ediția trecută a manifestării specifică localității Grebenaț a fost organizată, cu brio, prima ediţia a Simpozionului Internaţional „Tradiţii de Făşanc, la noi şi peste hotare”.


Tradiţia continuă, aşa că anul acesta simpozionul s-a desfăşurat înainte de masă, la şcoala generală din loc. Au expus comunicări invitaţii din România şi gazdele.

Educatoarea Ramona Filip de la Grădiniţa nr. 38 din Timişoara a susţinut referatul „Sărbători şi tradiţii”, prezentând metode de învăţare a copiilor să respecte tradiţiile şi să îndrăgească sărbătorile. Profesorii Stelian Anca şi Ilia Avram au făcut o retrospectivă a Făşancului şi au prezentat date istorice despre Grebenaţ, în imagini şi cuvinte. Moderatorul evenimentului a fost prof. Cristian Birgean, directorul Şcolii Generale „Mihail Sadoveanu” din loc.

Cu acest prilej, a fost organizată şi o expoziţie de articole despre Făşanc din ziarul „Libertatea” şi revista „Tinereţea”.

Amintim încă un moment inedit. La simpozion a fost lansat studiul monografic „Cărăşenii de neuitat” (partea a XXVIII-a şi partea XXVI), consacrat, în mare parte, grebencenilor. „În cele 28 de volume „Cărăşeni de neuitat” sunt cuprinşi 2.600 de oameni de seamă, între care şi români din Banatul sârbesc, cărora le-am făcut medalioane. Colaborarea cu românii din Serbia am început-o în urmă cu mai mulţi ani, poposind la Memorialul „Radu Flora”. De atunci continuă, căci am întâlnit aici o minunăţie de oameni. Făşancul a fost organizat ireproşabil. Sper să revin şi la anul viitor”, a menţionat autorul Constantin Falcă.

1004485_825344630921599_2876878535298031530_n.jpg

El a transmis românilor din Banatul sârbesc următoarea urare: „Doresc să le dea Dumnezeu înţelepciunea să ţină la românism, la patria lor mamă şi la ţara în care trăiesc, pentru că trebuie păstrate relaţiile bune cu toţi vecini. Să creeze frumosul, să ne păstrăm tradiţia şi neamul”.

Despre volumele ,,Cărăşeni de neuitat” au vorbit prof. Ioan Nelu Cenda şi ziaristul Pătruţ Nicolae, care a ţinut să evidenţieze că volumul este o „oglindă în care vom putea să vedem multe adevăruri”.

La eveniment a fost cinstită memoria preotului Drăgan Chilom şi a poetului Vasile Vasco Popa, de origine din Grebenaţ. La final, s-a adresat coordonatoarea Departamentului pentru învăţământ al Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române, Anişoara Ţăran, care a făcut o paralelă între învăţământul în limba română la noi şi în România.

Mariana Stratulat,  Vasilie Petrică

Foto: Mario Besu

 

 

Articole similare selectate pentru tine

Fășancul la Grebenaț sau nevoia de a fi altcineva

Deseori, ne dorim ce nu putem să avem şi să fim altcineva decât suntem. Întrebarea „Ce-ar fi... dac-ar fi...” nu ne dă linişte şi vrem cu orice preţ să evadăm din realitate. O putem face, o dată pe an, la Duminica Lăsatului Sec de Brânză, la începutul Postului Mare, înainte de Paşti şi începerea lucrărilor de primăvară. La Făşancul de la Grebenaţ, când e firesc să purtăm mască.