Trecere în revistă cu şase spectacole

Mar 25, 2016

1.jpg

Sâmbătă, 19 martie curent, la Alibunar s-au întrunit membri Consiliului de administraţie al Uniunii teatrelor de Amatori ale românilor din Voivodina (UTARV) pentru a adopta decizii referitor la organizarea celei de-a 44-a ediţie a ,,Zilelor de Teatru”. Şedinţa a fost condusă de Marius Rămianţ, preşedintele Consiliului de administraţie.


Membrii Consiliului de administraţie au decis unanim ca ediţia din acest a ,,Zilelor de Teatru” să fie o trecere în revistă, fără juriu de specialitate. Spectacolele vor fi urmărite de Marius Rămianţ şi va fi acordat numai premiul Actorul serii.

A fost adoptat programul ,,Zilelor de Teatru", cu precizarea că inaugurarea va fi pe data de 6 mai la Uzdin, iar închiderea manifestării va avea loc la Alibunar, în data de 15 mai. Cu acest prilej, la Alibunar se va desfăşura festivitatea de marcare a jubileului de 20 de existenţă a Consiliului Uniunii Teatrelor de Amatori ale Românilor din Voivodina. Va fi vernisată expoziţia de fotografii cu trupele de teatru care pe parcursul celor 44 de ediţii au lăsat o amprentă în viaţa teatrală a românilor de pe aceste meleaguri. Conducerea Uniunii Teatrelor va acorda diplome şi plachete de onoare actorilor meritorii şi activiştilor culturali care au contribuit la promovarea vieţii teatrale la noi.

Marius Rămianţ a declarat: ,,Membrii Consiliului de administraţie au susţinut, unanim, propunerea ca această ediţia a ,,Zilelor de teatru” să fie o simplă trecere în revistă a spectacolelor, fără juriu. Aceasta înseamnă că nu vor fi acordate premii, ci doar diplome pentru actorii serii. Sperăm că la anul se vor prezenta în concurenţă mai multe spectacole şi că vom reuşi să atragem un număr mai mare de tineri spre teatru. Festivitatea de marcare a jubileului de 20 de ani de existenţă a Uniunii Teatrelor de Amatori va avea loc pe data de 16 mai la Alibunar, la închiderea ,,Zilelor de teatru". Tot atunci va fi vernisată o expoziţie de fotografii cu trupelor de teatru care au evoluat pe parcursul a 44 de ani la ,,Zilelor de teatru". La festivitate vor fi acordate menţiuni, diplome şi plachete actorilor meritorii şi activiştilor culturali de la noi."

Ionel Omoran a spus următoarele: ,,În acest an, la ,,Zilele de teatru", pe data de 8 mai, trupa de teatru a SCA ,,Mihai Eminescu" şi a Mişcării Naţional Creştine din Straja se va prezenta cu spectacolul ,,Croitorul doamnelor" de Georges Feydeau, în regia lui Ionel Omoran. Trupa de teatru are o nouă componenţă, majoritatea dintre actori fiind tineri debutanţi, ceea ce mă bucură. Sperăm că totul va merge spre bine, fiind acesta şi o experienţă în plus pentru mine”.

Mircea Lelea, membru în Consiliul de Administraţie, a afirmat că şedinţa convocată la Alibunar a fost constructivă, însă nu este mulţumit de faptul că ediţia din acest an va fi doar o trecere în revistă. După părerea lui, această decizie ar putea să aplaneze situaţie, deoarece, aşa cum a spus, ,,noi românii, ne luptăm doar pentru premii, care nu înseamnă nimic. Manifestarea culturală durează două săptămâni, după care toţi uităm de ea". Mircea Lelea a adăugat că torăcenii se vor prezinta sâmbătă, 14 mai, iar pregătirile sunt în toi.

Remus Berlovan a vorbit despre programul spectacolelor şi festivatea de marcare a jubileului a 20 de ani de existenţă a Uniunii Teatrelor de Amatori.

  • După cum s-a stabilit la şedinţă, manifestarea teatrală a românilor se va desfăşura în perioada 6 - 15 mai. Deschiderea ,,Zilelor de Teatru" va fi la Uzdin, localitate a cărei trupă de teatru a obţinut anul trecut Marele Premiu. Urmează trupa de teatru din Vârşeţ pe data de 7 mai, străjenii pe 8 mai, iar pe 10 mai alibunărenii, pe scena căminului cultural din Seleuş. Coşteienii vor prezenta spectacolul pe data de 13 mai, în 14 mai vor evolua torăcenii, iar cortina se va lăsa la Alibunar pe data de 15 mai. Sperăm ca la închiderea ,,Zilelor de teatru” să ne onoreze cu prezenţa Teatrul Profesionist Român din Vârşeţ. Referitor la organizarea jubileului, festivitatea va avea loc pe data de 15 mai, la închiderea ,,Zilelor de teatru" şi va consta în vernisajul expoziţiei de fotografii ale trupelor de teatru, precum şi în lansarea monografiei 20 de ani de existenţă a Uniunii Teatrelor de Amatori ale Românilor din Voivodina, a punctat Remus Berlovan.

Ion Mărgan

 

 

Articole similare selectate pentru tine

Piesa ”Și fluturii sunt liberi” deschide cea de-a 47-a ediție a ”Zilelor de Teatru…”

Despre teatru se spune că este, de regulă, un eveniment imaginar jucat de actori în faţa unui public într-un loc special numit scenă.

Au început Zilele de Teatru ale Românilor din Voivodina

Ediţia de anul acesta a "zilelor" a fost inaugurată vineri, 6 mai, de trupa de teatru "Todor Creţu - Toşa" a căminului cultural "Doina" din Uzdin, care s-a prezentat cu spectacolul "Învăţăturile lui Zaharia Trahanache către fiul său Zăhărel", de Marilena Dumitrescu, în regia lui Iulian Ursulescu.