Cel mai frumos cor vârşeţean!

Mar 28, 2016

cor1.jpg

Una dintre formaţiile corale care a dus faima oraşului de la poalele Dealului a fost Corul Român al Şcolii Normale, astăzi Corul Facultăţii de Învăţători şi al Şcolii de Înalte Studii pentru Educatori ,,Mihailo Palov”.


Încă în anul 1939, elevii Liceului şi ai Şcolii Normale, organizează un concert cu prilejul sărbătorilor de iarnă, coordonatorul acestei formaţii fiind profesorul Petre Popescu. La eveniment au luat parte o mulţime de oficialităţi printre care şi reprezentanţii Ambasadei României la Belgrad.

Corul a interpretat piese de I. Podoleanu, C. Porumbescu, D.G. Kiriac, Gh. Cucu, S. Binički şi chiar Fr. Schubert.

Începând cu anul 1952, corul este condus de către profesorul Coriolan Bugariu, începând astfel o perioadă de-a dreptul glorioasă pentru tinerii artişti vârşeţeni. În anii care urmează, corul participă la numeroase concursuri naţionale, obţinând premii într-o concurenţă deosebită la Celje (Slovenia), Kruševac, Negotin, Kragujevac.

În aceeaşi perioadă normaliştii pun în scenă opereta Crai nou de Ciprian Porumbescu, cu o impresionantă participare a elevilor vârşeţeni. La sfârşitul anilor optzeci, bagheta dirijorală este preluată de prof. dr. Ion Lelea, perioadă în care formaţia vârşeţeană, alături de orchestra de studenţi, ia parte la numeroase manifestări, printre care şi marcarea a 130 de ani de la înfiinţarea primului cor românesc de la noi, la Coştei.

cor2.jpg

Astăzi, tinerii studenţi (mai bine zis studentele), plini de energie şi elan, participă la repetiţiile corului şi pe scenă, cu diferite ocazii (inaugurarea anului universitar, Festivalul Colindele Neamului, inaugurarea tradiţionalei Mese Rotunde Internaţionale privind activitatea cu supradotaţii etc.).

Cel mai frumos cor vârşeţean, alcătuit din 40 de studente de diferite naţionalităţi (sârbă, română, maghiară, slovacă, bulgară, rromă) este condus din anul 2003 şi până astăzi de dr. Eugen Cinci, care a fost şi interlocutorul nostru. Menţionăm că de la dumnealui am aflat aceste informaţii preţioase:

  • Alături de celelalte activităţi pe care le desfăşoară, studentele Facultăţii de Învăţători şi ale Şcolii de Înalte Studii pentru Educatori ,,Mihailo Palov” din Vârşeţ sunt obligate să-şi găsească timp pentru a veni cu regularitate la repetiţii. Corul este o materie la fel de importantă ca şi celelalte, iar prezenţa la repetiţii este obligatorie, afirmă domnul profesor şi adaugă:

  • Repetiţiile sunt destul de epuizante, se lucrează serios, dar este totodată şi o plăcere. Îmi place ca atmosfera la repetiţii să fie relaxată, dar cu efect. Muncim, dar şi glumim, fiindcă muzică nu se poate face prin constrângeri. Pe de altă parte, mă ajută poate şi faptul că sunt apropiat de vârsta lor, nu demult am fost şi eu student, aşa că le înţeleg ofurile şi nemulţumirile despre care discutăm de multe ori în pauzele repetiţiilor. Important este să fim sinceri şi deschişi unii faţă de ceilalţi, ne-a mai afirmat profesorul Cinci în încheiere.

Nu ne rămâne decât să le urăm mult succes pe viitor şi să rămână şi pe mai departe „cel mai frumos cor“ din Municipiul Vârşeţ.

Mariana Stratulat

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.