Vlahii sunt sârbi pentru că... a înghețat Dunărea!

Mar 30, 2016

646x404.jpg

În aceste zile, delegația permanentă a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) se află în sesiune de lucru la Strasbourg. APCE dezbate temele sale majore, precum drepturile omului, respectarea deciziilor Curții de Justiție, minorități, migrație. Delegațiile sârbo-române au discutat din nou despre problematica „vlahilor” din Valea Timocului.


Chestiune clară pentru oricare dintre noi, aspect greu de conceput pentru Serbia: vlahii sunt etnici români, iar subiectul a fost reluat în plenul APCE, în cadrul discursului premierului Serbiei, Aleksandar Vućić.

Viorel Badea l-a întrebat pe Vućić în legătură cu românii din Valea Timocului. Acesta a precizat că nu a fost mulțumit de răspunsul oferit de premierul sârb și a ironizat teoria țării vecine în privința originii „vlahilor”.

„Era un răspuns la care mă așteptam... eu m-am referit strict la opinia domniei sale referitoare la intențiile unora dintre oficialii din Serbia de a inventa o nouă limbă, limba valahă și dacă consideră normal acest lucru. Răspunsul lui a fost: «Noi nu putem să impunem cetățenilor statului nostru să identifice într-un fel sau altul, respectăm drepturile minorităților, o să fiu prezent pe viitor în rândurile comunităților de români din Serbia și atât».

Viorel Badea.jpg

Viorel Badea

El nu a amintit de limba valahă, dar nici nu a spus că este împotriva acestor opinii exprimate de anumite personaje din politica sârbă. Ne-a dat un răspuns... din punctul meu de vedere, a avut o abordare neacademică, dar și din perspectiva politică nefericită, pentru că le era foarte simplu: dacă ei considerau că dialectul vorbit este o limbă română veche, nu puteau să fie atacați pentru faptul că există o minoritate, pentru că și în Austria se vorbește limba germană, nu austriacă. E o abordare foarte nefericită, în inconștiența lor nu își dau seama că toate aceste chestiuni pe care le fac în privința minorității române îi îndepărtează de Europa! Noi nu vom renunța la condițiile pe care le-am pus Serbiei vizavi de viitoarea sa integrare în UE, anume respectarea drepturilor comunităților românești din Serbia! (...) Nu e foarte complicat să demonstrezi istoric că Țara Românească se numea Valahia! Sau că geografii vremurilor respective le spuneau vorbitorilor de limbă latină valahi. Trebuie să și-o asume și ei și că o comunitate bine așezată nu face decât să ajute Serbia în integrarea sa, nu să o împiedice. Nu au nici o explicație, cea mai vehiculată teorie pe care o lansează e că, la un moment dat, în istoria lor în sec. XVI – XVII, atunci când a înghețat Dunărea, sârbi au trecut în România, au stat câteva sute de ani și s-au întors înapoi, vorbind limba română veche!”, a spus Badea.

Atitudinea premierului sârb l-a dezamăgit și pe Cezar Preda, care susține că sârbii „nu reușesc să facă politică europeană”. „Sârbii nu reușesc să facă politică mare. Ei nu au înțeles nimic din mesajul României, nici cu Kosovo, nici cu toată prietenia noastră vizavi de ce probleme au ei. Nu înțeleg nimic! Ei cred că dacă fac o politică de-asta rusească, de «ce-i al meu e al meu și ce-i al tău e tot al meu», vor face ceva... Eu nu m-am convins că evoluează spre Europa. Nu reușesc să facă politică europeană, iar față de noi românii au o atitudine pe care nici un român nu poate să o înțeleagă, noi cred că am fost ultimul stat care a refuzat Kosovo, am ținut la ei, i-am sprijinit de câte ori au avut probleme. Ei nu înțeleg! Vor să facă ceea ce nu mai face nimeni în Europa! Să țină ce nu-i al lor să fie al lor! Românii din Timoc nu vor autonomie! Noi am cerut așa în Consiliul Europei: să aibă toate minoritățile din această Europă drepturile pe care le are UDMR, nimic mai mult! Când vor avea românii din Timoc și românii din Bucovina drepturile pe care le au ungurii din România, atunci va fi cu adevărat un leagăn al democrației”, a spus Preda.

Sursa: m.puterea.ro

 

Articole similare selectate pentru tine

Vlăhismul – o teorie contrară unității teritoriale a Serbiei

Anumite cercuri și persoane de la Belgrad au arborat un nou stindard, cel al vlăhismului care se dorește a fi un curent ce ar face distincție între români și așa-zișii vlahi. Acest curent este unul de origine eminamente sârbească și pornește de la specularea unor aspecte formale, nu de fond.