Baza de date Black Vault - acces la secretele guvernamentale

Mar 31, 2016

cel-mai-important-document-despre-ozn-uri-a-ajuns-pe-internet-328-body-image-1422355902.png.jpg

Între 1947 și 1969, Forțele Aeriene ale Statelor Unite au colectat informații despre 12 618 cazuri de reperare de OZN-uri din toată țara. Intitulat Proiectul Cartea Albastră, a fost singurul program înființat de guvernul și armata americană pentru a încerca să înțeleagă fenomenul OZN.


Din cauza acestui statut oficial, Cartea Albastră a fost mereu considerată de către cercetători o comoară de informații despre OZN-uri, dar descoperirile au rămas învăluite în mister. Chiar și după ce documentele au fost declasificate, au rămas pe microfilm în Arhiva Națională din Washington, DC.

Lucrurile au rămas așa până când John Greenewald, Jr. a încărcat 130 000 de pagini din Proiectul Cartea Albastră într-o bază de date online. Baza de date Black Vault, este un site pe care l-a creat în 1996 la frageda vârstă de 15 ani pentru a oferi publicului acces la secretele guvernamentale.

De atunci, Greenewald a făcut peste cinci mii de cereri pe baza Actului Libertății la Informație (FOIA) și a împărtășit peste 1,4 milioane de pagini din documente declasificate pe site-ul său. A dezvăluit tot felul de secrete ale guvernului, de la documente despre OZN-uri până la experimente de controlare a minții făcute de CIA.

Deși guvernul american susține că nu mai investighează OZN-uri și nu mai e interesat de subiect, interesul publicului n-a scăzut deloc. De când au fost publicate documentele din Cartea Albastră, traficul de pe Black Vault a crescut de la cinci mii de vizite pe zi la sute de mii de vizite.

Am vorbit cu Greenewald ca să aflu de ce programul OZN-urilor din era Războiului Rece mai este relevant azi.

VICE: Când ai devenit interesat de OZN-uri? John Greenewald Jr.: Acum mai mult de 18 ani, pe când aveam 15 ani și eram mânat de curiozitate. Mi-ar fi plăcut să am o poveste interesantă pentru tine în care am văzut sau am experimentat ceva, dar n-am o astfel de poveste. Eram doar curios. Am început să trimit guvernului cereri FOIA după ce am citit ceva despre OZN-uri pe internet prin 1996.

Ce a fost Proiectul Cartea Albastră? Proiectul Cartea Albastră a fost investigația oficială a armatei și guvernului Statelor Unite asupra fenomenului OZN. S-au gândit că vor putea explica fiecare raport despre OZN-uri și au investigat, în acest scop, peste 12 600 de cazuri. Într-un final, au ajuns la concluzia că fenomenul OZN-urilor nu e justificat și că doar 701 dintre cazuri au rămas neidentificate, din cauza lipsei dovezilor. Deci asta e imaginea publică a Cărții Albastre, asta vor ei să credem.

Crezi că au avut un plan ascuns? Dacă analizezi documentele Proiectului Cartea Albastră, îți dai seama de ceva complet diferit. Ei vor să crezi că a fost nu o investigație, ci o explicație. Ideea era să aplice eticheta CAZ ÎNCHIS pe toate rapoartele și să transmită mesajul „N-aveți nimic de văzut aici, oameni buni, vedeți-vă de ale voastre." Dar dacă analizezi informațiile, vezi că documentele din Cartea Albastră au făcut parte dintr-o campanie de PR.

cel-mai-important-document-despre-ozn-uri-a-ajuns-pe-internet-328-body-image-1422356027.png.jpg

În 1966, ofițerii de poliție au raportat că s-au angajat într-o cursă cu un OZN timp de o oră și jumătate. Fotografie via Black Vault

De ce crezi că guvernul și armata Statelor Unite au gestionat astfel situația OZN-urilor? Armata trebuia să explice rapoartele ca să calmeze nervii populației. În primii câțiva ani, investigația Cartea Albastră nu a fost luată în serios. Dar apoi, în 1952, oamenii au început să vadă OZN-uri în toată țara și lucrurile au luat-o razna. Au fost văzute deasupra bazei Forțelor Aeriene, deasupra clădirii Capitolului din Washington, deasupra Casei Albe. Așadar, când toată lumea a înțeles că OZN-urile pot ajunge când vor și unde vor în țară, investigația a luat un alt curs, iar armata a vrut să realizeze ce e de făcut și, între timp, să calmeze populația.

De ce ai vrut să pui aceste dosare online? Existau câteva dosare din Cartea Albastră online, dar nu erau ușor de găsit și nici sub formă de PDF. Un coleg de investigație a colectat 130 000 de imagini JPEG din dosarele Cartea Albastră, pagini scanate. Dar cine are chef să descarce 130 000 de fotografii cu text prin care nu poți căuta? Am vrut să fac un document prin care să fie ușor de navigat.

Cum ai făcut asta? Provocarea a fost să le sortez, să le pun într-o ordine și abia apoi să le convertesc în PDF-uri ca să poți căuta ceva prin ele dacă ai nevoie. După ce le-am convertit în PDF, a trebuit să scanez fiecare cuvânt în engleză și să-l introduc într-un calculator.

Ultimul pas a fost nu doar programarea site-ului, ci programarea unei baze de date pentru un motor de căutare care a arhivat toți termenii de căutare care apăreau și așa am creat o bază de date gigantică prin care poate căuta oricine. De asta pot spune că e un proiect unic, de care era nevoie.

Dintre cele 12 618 cazuri pe care le-ai pus online, care sunt cele mai interesante? Ce mă intrigă pe mine la Cartea Albastră e că, adesea, martorii oculari făceau parte din armată. Sunt sute și sute de rapoarte în sistemul Cartea Albastră care au avut loc lângă instalații militare și nucleare. Acestea mi se par cele mai interesante pentru că tipii ăia sunt antrenați să înțeleagă ce zboară în aer. Deci dacă văd în aer ceva ce nu pot explica și pe care nici Cartea Albastră nu-l poate explica, atunci avem de-a face cu un subiect foarte serios.

Faptul că te ocupi de Black Vault te-a făcut și mai sceptic față de explicațiile oficiale oferite pentru evenimentele contemporane? Sunt o persoană sceptică din fire. Îmi e greu să accept o teorie a conspirației, dar la fel de greu îmi e să accept o explicație oficială oferită publicului. De asta mă interesează OZN-urile, cazul Benghazi și 9/11. Mă interesează toate aceste chestiuni și le iau foarte în serios, chiar dacă nu am documentele necesare care să-mi susțină teoriile.

Atacurile din Benghazi fac parte, după părerea mea, dintr-una din cele mai mari conspirații ale guvernului pe care le-am văzut în ultimele decenii și cred că documentele dovedesc asta, iar politicienii știu și spun chiar ei asta. Cartea Albastră e dintr-o altă epocă, dar susține faptul că politicienii spun ceva la o conferință de presă, iar documentația arată cu totul altceva.

Iar în epoca tehnologiei și a rețelelor sociale, guvernului îi e și mai ușor să ascundă lucruri și să dezinformeze publicul, pentru că orice informație se răspândește foarte rapid. Până la sfârșitul unei zile, apar deja cinci versiuni la aceeași poveste. Și fix asta e tactica. Dacă sunt prea multe versiuni, oamenii nu-și mai bat capul și merg mai departe.

Tindem să credem că epoca informației e mai „nefiltrată ", mai democratică. Tu spui totuși că asta le permite guvernelor să deruteze și mai tare populația? Cred că da. Epoca informației e minunată, iar internetul e un instrument foarte puternic, dar totuși trebuie să ne punem întrebări despre orice, nu să luăm ca atare tot ce ni se oferă. Media abia așteaptă să apară o poveste virală și ea e de vină în mare parte pentru această dezinformare. Pentru că, odată ce o poveste ajunge virală, oamenilor le rămâne în cap.

Și de ce crezi că guvernul vrea să ascundă rapoartele despre OZN-uri? Nu sunt sigur ce vor să ascundă. Putem dovedi cu ușurință că fenomenul e real și că materialele de după Cartea Albastră au rămas clasificate. Putem dovedi și că armata și guvernul spun ceva, dar documentația dovedește altceva. Deci clar vor să ascundă ceva, dar rămâne de văzut ce anume. Nu am de unde să știu mai multe decât tine.

Ce crezi că sunt OZN-urile? Să știi că nu sunt un tip credul. Nu pun botul la teorii despre alte ființe intradimensionale. Mă convinge doar ceva palpabil, din metal (sau orice altă substanță) pe care să-l pot atinge. Nu sunt total convins de existența extratereștrilor. Dar simt că există inteligență în spațiu. Ne-o spune bunul simț, logica, știința și matematica. Dar oare au reușit civilizațiile acelea inteligente să dezvolte capabilități de zbor interstelar încât să-și permită să ne viziteze? Nu e sigur. Întrebarea mea e: de ce s-ar obosi să vină aici?

Când aprofundezi subiectul acesta, îți dai seama că orice e posibil. Am produs câteva emisiuni pentru History Channel și ce m-a uimit în discuțiile cu experții a fost că mulți dintre ei cred că dacă vom avea contact cu extratereștrii, vom avea de-a face cu un robot. Va fi o întâlnire între o ființă mecanică, cu inteligență artificială, și o ființă biologică. Pentru mine, acesta e unul dintre cele mai fascinante aspecte și creierul meu nu poate merge mai departe de atât, nu-și poate imagina cum ar decurge întâlnirea.

Interesant. Cam cum spunea Stanley Kubrick în 2001: A Space Odyssey. Nu contează că e inteligență extraterestră sau divină sau artificială, pentru că oricum suntem niște furnici din perspectivă cosmică? Exact. Diferența de inteligență dintre rasa umană și un mușuroi de furnici e mai mică decât diferența dintre rasa umană și o specie inteligentă care vine să ne viziteze de la milioane de ani lumină distanță. Deci e un subiect complex și foarte important. Dacă vom stabili un contact, mulți oameni vor reacționa în moduri pe care nu cred că le putem înțelege, e o necunoscută totală pentru noi.

Foto: Formațiunea de OZN-uri fotografiată deasupra Salemului, în Massachusetts, în 1952. Fotografie via Forțele Aeriene ale Statelor Unite

Traducere: Oana Maria Zaharia

 

 

Articole similare selectate pentru tine

OZN-ul fotografiat de pe Stația Spațială Internațională?

Fotografia a fost făcută de astronautul Scott Kelly în timp ce Stația Spațială Internațională a fost deasupra Indiei.