Pe urmele iepurașului de Paște

Mar 31, 2016

caravana-de-teatru-pentru-copii-din-Serbia-400x400.png

O caravană a teatrului pentru copii se va desfăşura, în perioada 11 – 16 aprilie, în comunitățile românești din Serbia (regiunea Timocului și Voivodina). Spectacolul “Pe urmele iepurașului de Paște” va fi prezentat publicului din Uzdin, Nicolinț și Alibunar (Voivodina) și Ranovac, Podgorac și Bolievaț (Timoc).


Spectacolul „Pe urmele iepurașului de Paște”, pe un scenariul semnat de Brândușa Ionașcu, în regia lui Tony Dumitrescu, este proiect independent realizat de actori profesioniști din București.

Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu cele mai reprezentative asociații ale românilor din Serbia: Comunitatea Românilor din Serbia și Asociația pentru Cultura Românilor/Vlahilor „Ariadnae Filum”.

Forma de expresie artistică aleasă – teatrul – este una atractivă pentru copii, facilitându-le dezvoltarea abilităților de comunicare în limba maternă și apropierea de limba română. Farmecul costumelor, muzicalitatea spectacolului, personajele colorate le cuceresc repede atenţia, sporindu-le motivaţia de a se implica activ și de a face exerciții de limbă română, în condițiile lipsei unor instrumente permanente de studiu a limbii materne în școli.

În Voivodina trăiesc aproximativ 35.000 de români. Comunitatea românească beneficiază de învăţământ public, emisiuni tv şi radio în limba română. În 2001 aici a fost înfiinţată şi o episcopie ortodoxă română, recunoscută de Ministerul Cultelor din Serbia în aprilie 2009, şi care are sub jurisdicţia sa parohiile româneşti din Voivodina şi Timoc. Comunitatea Românilor din Serbia este principala asociație românească din regiune.

Conform asociaţiilor româneşti din Serbia, comunitatea românească este concentrată în special în arealul delimitat de râul Morava (la apus), Dunăre (partea de nord) şi Timoc (partea de sud-est). După surse comunitare, numărul românilor din această zonă depășește 300.000 de persoane. Situaţia în cadrul comunităţii româneşti din Serbia de Nord-Est (Timoc) este mai dificilă, românii din zonă nefiind recunoscuţi ca minoritate naţională şi, implicit, nebeneficiind de drepturile şi libertăţile aferente. Românii din Timoc sunt consideraţi „un grup etnic de origine necunoscută”, încercându-se acreditarea ideii că ar fi de origine slavă.

Sursa: timpromanesc.ro

 

 

Articole similare selectate pentru tine

Posibilă decizie istorică pentru creștinism, Paștele va fi sărbătorit în aceeași zi

Decizie istorică pentru creștinism. Arhiepiscopul de Canterbury, liderul Bisericii Anglicane, a declarat că poartă discuţii cu Papa Francisc şi Patriarhul Tawadros al II-lea, care conduce Biserica Ortodoxă Coptă din Alexandria, pentru ca Paştele să fie sărbătorit în aceeaşi zi a fiecărui an, punând astfel capăt uneia dintre cele mai mari dispute dintre confesiunile creştine.

Obiceiuri de Paşte la credincioşii catolici

Paștele catolic va fi sărbătorit în data de 27 martie, potrivit calendarului romano-catolic. Paștele ortodox va fi sărbătorit, în anul 2016, în data de 1 mai, potrivit calendarului creștin ortodox.